Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Σημάδια περονόσπορου στις ντοματιές της Θεσσαλίας

Εκτύπωση
ntomates19.5.2017
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση του περονόσπορου και τη μετάδοσή του στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς και βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Όσον αφορά τα συμπτώματα, οι ειδικοί καταγράφουν τα εξής:

1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

Οι γεωπόνοι του Κέντρου συστήνουν να γίνει άμεσα ψεκασμός για τη προστασία των καλλιεργειών. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες :όπως Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin ,benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

Πηγή: agronews.gr
Έχουμε 231 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6450737
fbe

london produce
 

fruit logo en