Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Χαλάζι πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας έπληξε τους Πύργους

Εκτύπωση
xalazi25.5.2017
Στο 100% καταγράφεται η ζημιά στα περισσότερα κτήματα μηλιάς και κερασιάς της περιοχής των Πύργων Κοζάνης, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για την ισχυρότερη χαλαζόπτωση των τελευταίων 30 ετών.

Για την ισχυρή κακοκαιρία, η οποία εκτιμάται από πολλούς ότι εξαφάνισε την σοδειά της περιοχής για φέτος, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στους Πύργους την επόμενη μέρα, έδωσε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Πρόεδρος των Πύργων, κος Δημήτρης Σαμπακίδης.

Σύμφωνα με τον κο Σαμπακίδη, η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική. «Έχουν καταστραφεί στο σύνολό τους όλες οι καλλιέργειες και επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα οι ζημιές δεν αφορούν μόνο στο 100% της παραγωγής φέτος στα μήλα και στα κεράσια των Πύργων αλλά και τις υποδομές του χωριού π.χ. σπίτια, αποθήκες, δρόμοι κ.λπ.» ανέφερε ο κος Σαμπακίδης ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε πως η ένταση του χαλαζιού ήταν τόσο μεγάλη, που κατέστρεψε και την αντιχαλαζική προστασία των σκεπαστών κτημάτων, με πολλά από τα εγκαταστημένα δίκτυα να υποχωρούν από το βάρος του.

Ο Πρόεδρος των Πύργων ανέφερε στο τοπικό τηλεοπτικό μέσο ότι ζημιές στην παραγωγή φτάνουν το 100% και πως εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα μηλιών και κερασιών. Μάλιστα επεσήμανε πως οι ζημιές δεν αφορούν μόνο την φετινή σοδειά, καθώς το χαλάζι έχει πλήξει και τα «μάτια» που θα καρποφορούσαν του χρόνου.

Η επόμενη μέρα
Οι παραγωγοί των χαλαζόπληκτων κτημάτων επικοινώνησαν άμεσα με τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, ούτως ώστε να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για βγουν οι αποζημιώσεις. «Τα κλιμάκια θα διαπιστώσουν την απόλυτη καταστροφή», ανέφερε ο κος Σαμπακίδης, ο οποίος ανέφερε την βεβαιότητά του ότι η Περιφέρεια θα κάνει τα απαραίτητα και πως η Πολιτεία θα στέρξει στους Πύργους, μια περιοχή που παράγει σημαντικά οικονομικά μεγέθη κάθε χρόνο.

«Τώρα οι Πύργοι χρειάζονται την Πολιτεία δίπλα τους», τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χαλαζόπτωση της 23ης Μαΐου ήταν η ισχυρότερη και με την μεγαλύτερη διάρκεια που καταγράφηκε τα τελευταία 30 χρόνια.

Πηγή: froutonea.gr
Έχουμε 173 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6449661
fbe

london produce
 

fruit logo en