Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Αυξάνονται τα στρέμματα καλλιέργειας πατάτας στην Ευρώπη

Εκτύπωση
patates26.5.2017
Όπως τονίζει η Ένωση Παραγωγών Πατάτας που έχει δημιουργηθεί στις Βορειο-Δυτικές χώρες της Ευρώπης, εκτιμάται πως φέτος η καλλιεργούμενη έκταση της πατάτας θα αυξηθεί κατά 3,6% και στις πέντε κύριες παραγωγικές χώρες, με αιχμή το Βέλγιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προγνώσεις για τη νέα σεζόν, υπολογίζεται ότι το 2017 η συνολική έκταση της καλλιέργειας σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, θα καλύψει 5.724.850 στρέμματα. Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης medFEL στο Περπινιάν, οι πέντε κύριες παραγωγικές χώρες αναμένεται να αυξήσουν τις φυτεύσεις τους την ερχόμενη σεζόν, με πρώτο και κύριο το Βέλγιο. Η αύξηση των συνολικών στρεμμάτων υπολογίζεται στο 7,2%, ενώ ο όγκος της σοδειάς σε αυτές τις πέντε χώρες θα αυξηθεί κατά 5,4%, στους 27 εκατ. τόνους περίπου.

Σημαντικές επενδύσεις από το βελγικό κλάδο
Επίσης, η Ένωση Παραγωγών Πατάτας δεν παρέλειψε να τονίσει πως ο τελικός όγκος της παραγωγής θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αποδόσεις των νέων φυτεύσεων, που κατά τη διάρκεια της medFEL βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη - και ιδιαίτερα ο όγκος της κύριας σοδειάς. «Το πρόγραμμα πηγαίνει κανονικά, όμως τα εδάφη είναι ξηρά και οι σπόροι “διψούν”», ανέφερε η Ένωση σε δελτίο Τύπου, η οποία ανακοίνωσε χαμηλά αποθέματα για το ερχόμενο διάστημα.

Σημαντική αλλαγή θα υπάρχει στο διαθέσιμο όγκο πατάτας προς επεξεργασία, λόγω της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα πατάτας εκτός της Ε.Ε. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύνδεσμος Belgapom, ο κλάδος πατάτας του Βελγίου επένδυσε 310 εκατ. ευρώ στην επεξεργασία το 2016, ποσό που υπερκαλύπτει τις αντίστοιχες επενδύσεις του 2015 και του 2014 μαζί. Αξίζει να αναφερθεί πως πέρυσι η βελγική βιομηχανία επεξεργασίας πατάτας απορρόφησε 4,4 εκατ. τόνους προϊόντος, 11% περισσότερο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πέρα όμως από την επεξεργασία, αυξητικές τάσεις ακολουθεί και η ζήτηση για νωπό προϊόν στις πέντε χώρες της Ένωσης και παρά την έλλειψη σε κάποιες ποικιλίες, οι παραγωγοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για ποιοτικό προϊόν.

Πηγή: froutonea.gr
Έχουμε 184 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6449669
fbe

london produce
 

fruit logo en