Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Εν αναμονή περονόσπορου οι καρπουζιές της Θεσσαλίας

Εκτύπωση
karpouzia231.5.2017
Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, καταγράφουν στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες.

Να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16oC με 22οC).

Σχετικά με την καταπολέμηση του περονόσπορου, οι ειδικοί αναφέρουν τα εξής:

1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων.

2) Να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με Copper oxychlorid, κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

Θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, το οποίο προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Οι γεωπόνοι συστήνουν να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: Abamectin (aka avermectin), deltamethrin,Cypermethrin ,formetanate,beauveria bassiana strain atr,faitty acid potassiunsalt κ.α.

Αφίδες (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.)

Την εμφάνισή τους έκαναν οι αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες της πεπονιάς, οι οποίες ποκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

Σημειωτέον ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου, γι’ αυτό οι γεωπόνοι συστήνουν στους παραγωγούς έναν ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως,thiamethoxarb,deltamethrin,Cypermethrin,Abamectin,spirotetramate, faitty acid potassiunsalt κ.α

Πηγή: agronews.gr
Έχουμε 160 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6449642
fbe

london produce
 

fruit logo en