Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση επίλυσης του ζητήματος εποχιακών αλλοδαπών εργατών γης, ποια διαδικασία έχουν αποφασίσει

Εκτύπωση
mpananes-215.6.2017
Δρομολογείται νέα νομοθετική ρύθμιση από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, για την απασχόληση των αλλοδαπών εποχικών εργατών γης τρίτων χωρών στις αγροτικές εργασίες.

«Γίνεται προσπάθεια να γίνει πιο «ελαστική» η διαδικασία. Η βασική ιδέα είναι να μην υποχρεώνονται οι αγρότες να κάνουν πρόσληψη και απόλυση σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, που συμμετέχει στις συσκέψεις.

Μάλιστα την Τετάρτη (14/6) δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την οποία συστήνεται Ομάδα Εργασίας στο ΥπΑΑΤ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Νικόλαο Αντώνογλου, που θα έχει σκοπό την επίλυση ζητημάτων που αφορούν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για το εργόσημο.

Αναφορικά με τη διαδικασία στις συζητήσεις έχουν καταλήξει στα εξής:

• Μετά την διαδικασία της μετάκλησης, (πλέον χωρίς προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών και με κόστος παραβόλου 50 ευρώ ανά εργάτη γης), κάθε αγροτική εκμετάλλευση θα εκδίδει ένα βιβλίο απασχόλησης θεωρημένο από τα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ.

• Στο βιβλίο αυτό, θα καταγράφεται από τον ίδιο τον αγρότη, ο αριθμός των εργατών που απασχολεί ανά ημέρα απασχόλησης - αφορά στις πραγματικές ημέρες εργασίας – κατ΄ αυτό τον τρόπο καλύπτεται σε οποιονδήποτε έλεγχο για ανασφάλιστη εργασία.

• Στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, υποβάλει συγκεντρωτικά απολογισμό απασχόλησης του προηγούμενου μήνα Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), και μέχρι το τέλος του μήνα (επόμενου) καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό (αφορά στο ελάχιστο που προβλέπεται από το ν.4387/16).

• Οι αγρότες μπορούν να απασχολούν οποιονδήποτε εργαζόμενο, Έλληνα ή αλλοδαπό, χωρίς γραφειοκρατία, δηλαδή χωρίς τη γνωστή διαδικασία των περιττών και ανεφάρμοστων συνεχών προσλήψεων – απολύσεων, από αγρότη σε αγρότη.

• Με την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση, τα ημερομίσθια των εργατών γης δηλώνονται κατά τρόπο απολύτως νόμιμο στα έξοδα του αγρότη (Δαπάνες), έτσι αποδίδεται επιτέλους δικαιοσύνη στον υπολογισμό του αναλογούντος φόρου, αλλά και των αντίστοιχων εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 211 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6449691
fbe

london produce
 

fruit logo en