Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Επείγουσα έκκληση δημοσίευσης της απόφασης για τις εμπορικές προδιαγραφές ακτινιδίων

Εκτύπωση
aktinidia316.10.2017
Επείγουσα έκκληση για την δημοσίευση της απόφασης που θα καθορίζει τις νέες εμπορικές προδιαγραφές ακτινιδίων απευθύνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων INCOFRUIT – HELLAS, πριν να «υπονομευθεί» και εφέτος η φήμη των ελληνικών ακτινιδίων και η προσπάθεια διεύρυνσης των εξαγωγών μας προς νέους προορισμούς.

Επίσης, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, για να καταστεί δυνατή η εντατικοποίηση των ελέγχων για την μη κυκλοφορία ατυποποίητων , χωρίς φορολογικά στοιχεία, και χωρίς σήμανση, στοιχεία που συμβάλλουν στον αφελληνισμό των ελληνικών ακτινιδίων.

Η παραπάνω έκκληση γίνεται με αφορμή την επικείμενη έκδοση από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργικής Απόφασης για τον ορισμό ως ημερομηνίας συγκομιδής ακτινιδίων και εμπορίας, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, όπως ενημέρωσε στις 13/10 ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, την Δευτέρα 09/10/2017, συνεκλήθη σύσκεψη 33 Οργανώσεων Παραγωγών, 15 Συνεταιρισμών και 3 ιδιωτικών θεσμικών συνδέσμων στο ΥΠ.Α.Α.Τ., υπό τον Γεν Γραμματέα κ. Νικ Αντώνογλου, με θέμα: Εμπορικές Προδιαγραφές Ακτινιδίων.

Ο κ Γεν Γραμματέας αναφέρθηκε στην υφιστάμενη πορεία του προϊόντος, την επικρατούσα κατάσταση στην διακίνηση και εμπορία του ως και την αναμενόμενη παραγωγή της χώρας μας αλλά και των ανταγωνιστριών παραγωγών χωρών.

Όσοι εκ προσκληθέντων συμμετείχαν αναφέρθηκαν και συζήτησαν διεξοδικά όλα τα θέματα και προβλήματα που αφορούν το ακτινίδιο από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση στην κατανάλωση

Η εισήγηση του κ. Γενικού που έγινε ομόφωνα αποδεκτή ήταν:

Η κατάργηση της αριθ 290524/03.09.2010 ΥΑ και η έκδοση νέας η οποία θα προβλέπει:
(α) τον καθορισμό ημερομηνίας συγκομιδής κεντρικά από το ΥΠΑΑΤ για την κύρια ποικιλία για όλη την χώρα
(β) τον καθορισμό διαφορετικών ημερομηνιών συγκομιδής για τις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες κεντρικά από το ΥΠΑΑΤ για την κάθε περιφέρεια κατόπιν εισηγήσεως των αρμοδίων ΔΑΟΚ υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις των 6,2% brix για τα σάκχαρα.

Την θεσμοθέτηση , κατά το πρότυπο της Ιταλίας, ημερομηνίας εμπορίας (μεταγενέστερη της συγκομιδής) κυρίως για την ποικιλία Hayward υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα υπερβαίνουν τα 6,5 brix σε σάκχαρα για τα εξαγόμενα (διακινούμενα εντός ΕΕ και τρίτες χώρες) και τα 9,5 brix τα διατιθέμενα στην εγχώρια λιανική αγορά προς κατανάλωση.

Η συσκευασία για εξαγωγή – διακίνηση θα είναι σε μιας χρήσης υλικά, δεν θα υπερβαίνει τα 20-25 κιλά και η επισήμανση θα είναι ευκρινής και θα προσδιορίζει την προέλευση του προϊόντος και θα προστατεύει φυτουγειονομικά τις φυτείες ακτινιδίων της χώρας.

Η παραπάνω εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή και ανεμένετο η έκδοση και δημοσιοποίησης της υπουργικής Απόφασης, πλην όμως μετά από 4 ημέρες δεν υπάρχει καμιά είδηση και «κάποιοι» έσπευσαν να εκδώσουν τοπικές αποφάσεις.

Πηγή: paseges.gr
Έχουμε 104 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 8563455
fbe

london produce
 

fruit logo en