Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Ιταλία: Μεγάλη η μείωση της φετινής παραγωγής ακτινιδίων

Εκτύπωση
aktinidia17.10.2017
Σοβαρές ζημιές επέφεραν στο φυτικό κεφάλαιο των ακτινιδίων στην Ιταλία οι παγετοί που σημειώθηκαν φέτος στα σημαντικότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, με αποτέλεσμα οι πρώτες εκτιμήσεις του κλάδου να κάνουν λόγο για μείωση του φετινού όγκου παραγωγής που μπορεί να αγγίξει και το 50%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ζημιές στα κεντρικά της Ιταλίας φθάνουν το 55%-60%, στις περιοχές Piedmonte και Veneto το 30%-35%, ενώ οι απώλειες ξεπερνούν το 10% στην περιοχή της Emilia-Romagna, σύμφωνα με τον κο Antonio Baglioni, Εμπορικό Διευθυντή της Apofruit. Συνοψίζοντας, ο κος Baglioni κάνει λόγο για ενδεχόμενη μείωση του συνολικού όγκου παραγωγής των ιταλικών ακτινιδίων κατά 45%-50%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο κος Χρίστος Ξυλογιάννης, Γεωπόνος-Καθηγητής του Πανεπιστημίου Basilicata (Ιταλία), τοποθετεί τη μείωση της φετινής παραγωγής ακτινιδίου στη γείτονα χώρα στο 50%-60%, σε σύγκριση με πέρυσι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο παγετός του Απριλίου κατέστρεψε το 50%-60% της παραγωγής στην Latina (τη μεγαλύτερη σε παραγωγή ακτινιδίων περιοχή της Ιταλίας), ενώ μεγάλες εκτάσεις έχει πλήξει και η ασθένεια της Moria, η οποία ξεραίνει τα φυτά και οι αιτίες της παραμένουν άγνωστες. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει πλήξει 12.000 στρέμματα μόνο στην περιοχή της Verona και επεκτείνεται στο Piemonte και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας», τονίζει ο κος Ξυλογιάννης.

Οι εκτιμήσεις του CSO
Την ώρα που η πλειοψηφία των Ιταλών διακινητών κάνουν λόγο για «δραματική» πτώση της παραγωγής στην Ιταλία, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Στατιστικών Ερευνών της Ιταλίας (CSO) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΙΚΟ στην Πορτογαλία, έρχονται να διαψεύσουν τις παραπάνω προβλέψεις. Κι αυτό, γιατί τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου κάνουν λόγο για μείωση της τάξεως του 14%, σε σύγκριση με πέρυσι, και συνολική παραγωγή 390.400 τόνων ακτινιδίων από 451.750 τόνους που ήταν πέρυσι. Όσον αφορά τη διεύρυνση της καλλιέργειας των ιταλικών ακτινιδίων, αυτή φθάνει το 2%, πάντα σε σύγκριση με πέρυσι.

Αλήθεια η προπαγάνδα;
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε φέτος το Ιταλικό Ινστιτούτο CSO, σύμφωνα με τα οποία η μείωση της παραγωγής των ιταλικών ακτινιδίων θα είναι της τάξης του 14% περίπου, έρχεται σε αντίθεση, όχι μόνο με τις δηλώσεις ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τον κλάδο του ακτινιδίου στην Ιταλία, αλλά και από τις κινήσεις των Ιταλών διακινητών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, για να αγοράσουν ακτινίδια, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Γιατί, όμως, το CSO φτάνει στο σημείο να ανακοινώνει αυτά τα στοιχεία, τα οποία τραυματίζουν το κύρος του; Προφανώς, γιατί το CSO εκτελεί εντολές από κάποιους «άνωθεν κύκλους», οι οποίοι θέλουν να μην πανικοβληθούν οι πελάτες τους, επειδή η παραγωγή στην Ιταλία είναι μειωμένη, και αναγκαστούν έτσι να αναζητήσουν άλλους προμηθευτές.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά, που μέσα από διάφορα φόρουμ ανακοινώνονται παραποιημένα στοιχεία. Όλα αυτά, ωστόσο, μας βάζουν σε σκέψεις για το κατά πόσο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εκτιμήσεις των διαφόρων οργανισμών και ινστιτούτων.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι ένα πολύτιμο και χρήσιμο εργαλείο, όταν αποτυπώνεται σε αυτά η πραγματικότητα. Αντίθετα, όταν τα στατιστικά στοιχεία εξυπηρετούν συμφέροντα, τότε αυτοί που τα ανακοινώνουν δεν διαθέτουν κύρος και καθίστανται απλοί προπαγανδιστές.

Πηγή: froutonea.gr
Έχουμε 259 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 7449828
fbe

london produce
 

fruit logo en