Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Με κινητοποιήσεις απειλούν οι ροδακινοπαραγωγοί

Εκτύπωση
rodokina-leuka220.10.2017
Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις αποζημιώσεις καρπόπτωσης, για τις οποίες η ομάδα εργασίας του υπουργείου είναι ασφαλώς θετική, οι ροδακινοπαραγωγοί θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, για το ζήτημα που θα τεθεί την επόμενη πλέον εβδομάδα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ., μετά την δεύτερη αναβολή της σχετικής συνεδρίασης.

Με αφορμή τη νέα αναβολή ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

Η θέση της πολιτικής ηγεσίας με τα λόγια του ίδιου του Υπουργού στην ΔΕΘ είναι η αποδοχή του πορίσματος της επιστημονικής επιτροπής

Το σύνολο της ζημιάς δεν ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια, όταν οι αποζημιώσεις από τις φετινές ζημιές σε Πέλλα και Ημαθία εκτιμώνται σε 50 εκατομμύρια ευρώ με τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες.

Αύριο πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ στην Πέλλα 2,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου για τις ζημιές του 2016 , άλλα 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα πληρωθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Οι πολύ σημαντικές , πράγματι, αποζημιώσεις που θα δοθούν στην περιοχή για τις άλλες φετινές ζημιές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μη αποζημίωση μιας υπαρκτής ζημιάς , ιδίως μετά το πόρισμα της επιτροπής και τις ανακοινώσεις του Υπουργού.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που ομολογουμένως ασχολήθηκε με το θέμα αυτό προσωπικά και αδιάλειπτα από την μέρα της φυσικής καταστροφής, θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να σταματήσει την αγωνία των αγροτών που παρατείνεται με τις συνεχείς αναβολές των αποφάσεων του ΕΛΓΑ.

Περιμένουμε ακόμη από την διοίκηση του ΕΛΓΑ, της οποίας γνωρίζουμε την ευαισθησία σε θέματα ζημιών στην ευαίσθητη περιοχή Πέλλας και Ημαθίας ( ευαισθησία που απεδείχθη από την φετινή επίσκεψη τόσο του προέδρου του οργανισμού Φάνη Κουρεμπέ, όσο και του αντιπροέδρου Θανάση Ζανιά στην Πέλλα και Ημαθία για επιτόπια εποπτεία των ζημιών από παγετό και για ενημέρωση των αγροτών για θέματα του οργανισμού) να αντιμετωπίσει αντικειμενικά την ζημιά εφαρμόζοντας το πόρισμα που απεδέχθη ο Υπουργός.

Τα πορίσματα των επιστημονικών επιτροπών, η ίδρυση των οποίων αποφασίζεται με βάση τους κανονισμούς ( όταν συντρέχουν λόγοι) από τον Υπουργό, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να γίνονται σεβαστά από όλους.
Πόσο μάλλον από ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς που πονούν και μάχονται για την ανακούφιση των αγροτών, για την επιβίωση του οργανισμού υπό την δημόσια μορφή του και που αντιμετώπισαν αποφασιστικά τις παθογένειες με τις πελατειακές σχέσεις στον οργανισμό που ήταν γάγγραινα για τους αγρότες επί δεκαετίες.

Πηγή: agronews.gr - Μπίκας Αλέξανδρος
Έχουμε 230 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 7734880
fbe

london produce
 

fruit logo en