Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Η μειωμένη Ευρωπαϊκή παραγωγή θα βοηθήσει στην απορρόφηση των Ελληνικών μήλων

Εκτύπωση
zagorin24.10.2017
Μια συνολική εικόνα της φετινής παραγωγής, αλλά κaι εμπορίας των ελληνικών μήλων μας δίνει στην συνέντευξή του ο κος Διονύσης Βαλασσάς, Διευθυντής του Α.Σ. Ζαγοράς, ο οποίος παρουσιάζει παράλληλα τα νέα προϊόντα, αλλά και τα νέα σχέδια του συνεταιρισμού του για την προώθηση των μήλων του σε νέους προορισμούς.

Κύριε Βαλασσά, δώστε μας μια εικόνα της φετινής εγχώριας παραγωγής μήλου.
Η φετινή παραγωγή των επιτραπέζιων μήλων στη χώρα μας φαίνεται να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία. Οι λόγοι ανάγονται κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετούς) κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η περιοχή της Ζαγοράς;
Στη Ζαγορά η παραγωγή εξελίχθηκε σχετικά ομαλά, με εξαίρεση μία χαλαζόπτωση προς τα τέλη Μαΐου που υποβάθμισε τα μήλα, στη ζώνη μεταξύ Ζαγοράς και Πουρίου. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου) είχαμε ευεργετικές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η ποιότητα των καρπών να εξελιχθεί πολύ ικανοποιητικά, τόσο στα μεγέθη όσο και στο χρωματισμό των κόκκινων ποικιλιών. Ωστόσο, σημειώθηκαν κάποιες απώλειες από εγκαύματα λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Η φετινή μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή θα συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση των ελληνικών μήλων;
Στην Ευρώπη των 28 παράγονται περισσότερα μήλα από όσα καταναλώνονται και αυτό δημιουργεί οξύτατο ανταγωνισμό και πίεση των τιμών προς τα κάτω, ιδιαίτερα μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο. Η φετινή σεζόν θα είναι μια από τις λίγες χρονιές, κατά τις οποίες η παραγωγή μήλων θα υπολείπεται της ζήτησης. Το γεγονός αυτό προφανώς και θα συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση των ελληνικών μήλων.

Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εμπορικής σεζόν;
Θεωρώ ότι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα εμπορική περίοδο για τα μήλα, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Βεβαίως, το πρόβλημα της υποκατανάλωσης, κυρίως στα καλά επιτραπέζια μήλα που έχουν και την υψηλότερη τιμή, θα συνεχίσει να υφίσταται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να υπάρχει αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, βλέπετε να παραμένουν σταθερές τη φετινή σεζόν;
Η Αίγυπτος έχει εξελιχθεί σε σημαντική χώρα για την αποσυμφόρηση της ελληνικής αγοράς μήλων τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα σημαντικά προβλήματα νομισματικής αστάθειάς της, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του ευρώ, πιστεύω ότι θα περιορίσουν τις εξαγωγές, τουλάχιστον στις καλές εμπορεύσιμες κατηγορίες. Εμείς -για την ώρα- έχουμε συμφωνήσει να στείλουμε κάποιες ποσότητες μήλων ποιοτικής κατηγορίας ΙΙ.

Ας περάσουμε στα νέα προϊόντα που ετοιμάζεται να λανσάρει ο συνεταιρισμός σας (χυμός μήλου, τσιπς και πετιμέζι από φιρίκι). Έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά;
Από τα είδη που προαναφέρατε, έχει μπει στην παραγωγή μόνο το πετιμέζι από Φυρίκια Πηλίου Π.Ο.Π. Πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει σε καταστήματα υγιεινής διατροφής στο Βόλο και άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, ενώ λίαν προσεχώς θα διακινηθεί στην ευρύτερη ελληνική αγορά, μέσα από συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες Σ/Μ. Βέβαια, ενδιαφέρον για το πετιμέζι έχει εκδηλωθεί και από το εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα από την Αγγλία. Όσον αφορά τα τσιπς και το χυμό μήλου και τα δύο αυτά προϊόντα είναι στον προγραμματισμό μας, αλλά δεν έχουν μπει ακόμα στην παραγωγή.

Κλείνοντας, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Να ευχηθώ καλή σοδειά στους Έλληνες παραγωγούς και να έχουν δύναμη οι καταναλωτές μας, για να στηρίζουν τα ελληνικά μήλα.

Σε περσινή συνέντευξη Τύπου είχατε αναφερθεί στην επέκταση των εξαγωγών σας, την αύξηση των παραγωγών και μελλοντικά στο άνοιγμα προς το ελαιόλαδο κοντά στην περιοχή της Ζαγοράς στο Ανατολικό Πήλιο. Έχετε ξεκινήσει κάποιες από αυτές τις ενέργειες;
Θεωρούμε τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής ζωτικό για τα ελληνικά μήλα, καθώς οι αγορές αυτές εμφανίζουν πλέον μεγαλύτερο δυναμισμό από τις ευρωπαϊκές, αλλά και γιατί τα καταναλωτικά τους γούστα είναι πιο συμβατά με τα δικά μας. Τα μήλα μας είναι γλυκά, οι Βορειοευρωπαίοι προτιμούν πιο υπόξινες γεύσεις. Εκτός από το τρίγωνο Αίγυπτος-Ισραήλ-Κύπρος, στο οποίο εξάγουμε εδώ και πολλά χρόνια, θέλουμε να διευρύνουμε τους προορισμούς μήλων μας. Πέρυσι, εξήγαμε κάποιες μικρές ποσότητες μήλων στο Μπαχρέιν και στην Αιθιοπία. Προσπαθούμε να επεκταθούμε και προς Ντουμπάι-Σαουδική Αραβία.

Όσον αφορά την αύξηση των παραγωγών σας;
Ενσωματώσαμε ήδη στο δυναμικό μας τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Πουρίου και Μακρυράχης, ώστε να ελέγξουμε όσο το δυνατόν γίνεται την παραγωγή του επώνυμου και με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης μήλου της περιοχής μας. Το ελαιόλαδο παραμένει στον σχεδιασμό μας, αλλά πρέπει να προηγηθεί μία σημαντική επένδυση για την δημιουργία ελαιοτριβείου-τυποποιητηρίου.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΛΑΣΣΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ Α.Σ. ΖΑΓΟΡΑΣ

Πηγή: froutonea.gr
Έχουμε 311 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 7432403
fbe

london produce
 

fruit logo en