Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Σκόρδα κρεµούν για µία συγκοµιδή σαν την τελευταία

Εκτύπωση
skorda30.10.2017
Οι σηµαντικά βελτιωµένες στρεµµατικές αποδόσεις της τελευταίας συγκοµιδής δικαιώνουν τους καλλιεργητές του σκόρδου. Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, η Κινά µετά από µία κακή χρονιά το 2016 διπλασίασε τα στρέµµατά της και επανήλθε µε µία από τις µεγαλύτερες σοδειές στην ιστορία της, πιέζοντας τις τιµές.

Στη διαδικασία σποράς για την εαρινή περίοδο βρίσκονται αυτές τις ηµέρες οι παραγωγοί σκόρδου της Νέας Βύσσας Έβρου, οι οποίοι σκοπεύουν να διατηρήσουν τα 3.000 στρέµµατα της προηγούµενης περιόδου προσδοκώντας µία τόσο παραγωγική σοδειά όσο εκείνη του περασµένου Ιουνίου. Με 1.200 κιλά ξερού σκόρδου ανά στρέµµα οι παραγωγοί είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά 40% σε σχέση µε τα 700 κιλά της ίδιας περιόδου το 2016. Η µεγάλη προσφορά πίεσε ελαφρώς τις τιµές παραγωγού, λέει ο πρόεδρος του ΑΣΠΕΕ Σκόρδου Νέας Βύσσας, Αναστάσιος Γιακµολίδης.

Έτσι οι παραγωγοί παίρνουν στο χέρι προκαταβολή από το Συνεταιρισµό Βύσσας 1,50 ευρώ το κιλό, όταν το 2016 η τιµή διαµορφωνόταν στα 1,80. Ωστόσο, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται καλύτερη από τον κ. Γιακµολίδη, καθώς στο σκόρδο παίζουν µεγαλύτερο ρόλο οι στρεµµατικές αποδόσεις. Με τις συγκεκριµένες αποδόσεις αλλά και µία µέτρια τιµή, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος το 1,50, οι παραγωγοί µπορούν να αποκοµίσουν κέρδος δεδοµένου µάλιστα του υψηλού κόστους παραγωγής που φτάνει τα 1.000-1.100 ευρώ το στρέµµα.

Προσθέτοντας το κόστος συσκευασίας και διακίνησης, το οποίο επωµίζεται η οργάνωση της Βύσσας, η τιµή του σκόρδου στο εµπόριο φτάνει στα 2,80 ευρώ το κιλό. Μία τιµή που µπορεί να σταθεί στην ελληνική αγορά καθώς οι Έλληνες καταναλωτές, στους οποίους απευθύνεται κυρίως η Βύσσα, δείχνουν προτίµηση στο εγχώριο προϊόν. Ο κ. Γιακοµλίδης σηµειώνει ότι η προτίµηση στα εγχώρια προϊοντα παρατηρείται γενικά στην Ευρώπη, αν και φέτος η ανταγωνιστικότητα της Κίνας έχει φτάσει στα ύψη.

Η Κίνα, η µεγαλύτερη παραγωγός διεθνώς, διαµόρφωσε και φέτος τους κανόνες. Μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά της, λόγω της σηµαντικά µειωµένης παραγωγής, πολλές χώρες είδαν την ευκαιρία να αυξήσουν το µερίδιο τους στην αγορά. Υπολόγισαν βέβαια χωρίς τον ξενοδόχο καθώς η Κίνα επανέρχεται µε µία από τις µεγαλύτερες σοδειές στην ιστορία της θέλοντας να ανακτήσει τα µερίδια της. Την περασµένη χρονιά αύξησε τις εκτάσεις της µε αποτέλεσµα να διπλασιάσει την παραγωγή της.

Τα κινεζικα αποθέµατα σκόρδου έφτασαν τους 348.000 τόνους φέτος, µία αύξηση 78% σε σχέση µε τους περσινούς196.000 τόνους. Η αύξηση αποτυπώθηκε στις τιµές εξαγωγής, που διαµορφώθηκαν στα 770 ευρώ ανά τόνο. Πρόκειται για µία µείωση 40% στις τιµές, που πέρσι έφταναν τα 1.300 ευρώ ανά τόνο. Από την άλλη, ο ανταγωνισµός της Κίνας δεν φαίνεται να κάµπτει τις προσδοκίες νέων χωρών όπως η Ουκρανία που προχωρά σε νέες φυτεύσεις.

Αύξηση 20% στην παραγωγή και του έταιρου µεγάλου παίκτη του σκόρδου, την Ισπανία. Με τις τιµές σταθερές από τον Ιούλιο, οι έµποροι σηµειώνουν ότι η ζήτηση είναι καλή και υπάρχει ακόµη χώρος για το ισπανικό σκόρδο. Αυτό οφείλεται στις νέες αγορές που άνοιξαν την περασµένη χρονιά, λόγω της υποχώρησης της Κίνας. Οι Ισπανοί βρίσκονται αυτη τη στιγµή στη φάση της σποράς που δείχνει ότι οι εκτάσεις φέτος θα είναι ελαφρώς µειωµένες.

Νέες φυτεύσεις από χώρες που βλέπουν προοπτικές

Ανακατατάξεις παρατηρούνται στην παγκόσµια αγορά σκόρδου σύµφωνα µε την επισκόπηση που πραγµατοποίησε η ιστοσελίδα Freshplaza. Η υποχώρηση της Κίνας πέρσι έδωσε τη θέση της σε µία πολύ δυναµική χρονιά που επηρέασε τα δεδοµένα διεθνώς. Η Ινδία φαίνεται να εστιάζει στην εγχώρια αγορά της, προορίζοντας µόνο το 10% της παραγωγής για το εξωτερικό, λόγω του ισχυρού ανταγωνισµού της Κίνας. Στην Ιταλία οι λιανέµποροι στηρίζουν τους ντόπιους παραγωγούς, αν και το προϊόν τους είναι ακριβότερο από το εισαγόµενο.

Όπως φαίνεται ωστόσο θα αναγκαστούν να στραφούν στο εξωτερικό µιας και η σοδειά των Ιταλών δεν θα µπορέσει να καλύψει τη ζήτηση, αν και οι αποδόσεις έφτασαν τους 10-12 τόνους ανά εκτάριο.

Για το γαλλικό σκόρδο είναι µία δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω του ανταγωνισµού από την Ισπανία αλλά και του προβλήµατος µε το φουζάριο το οποίο δεν επηρέασε το µέγεθος της παραγωγής και την ποιότητα. Το ισπανικό σκόρδο πωλείται στη γαλλική αγορά για λιγότερο από 50 λεπτά το κιλό, µε τους καταναλωτές να ενδιαφέρονται κυρίως για την τιµή.

Τέλος, η εικόνα της αγοράς φαίνεται ότι πείθει τους παραγωγούς χωρών όπως η Ουκρανία να ξεκινήσουν νέες φυτεύσεις µε τους παραγωγούς να µπαίνουν δυναµικά µε νέα στρέµµατα. Αυτή τη στιγµή βέβαια η παραγωγή είναι χαµηλή, ωστόσο αρκετά κεφάλαια έχουν επενδυθεί στον τοµέα της τεχνολογίας.

Πηγή: agronews.gr - Σκοπελίτου Μαρίνα
Έχουμε 262 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 7432359
fbe

london produce
 

fruit logo en