Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Παπαδεράκης: Στόχος μας είναι η εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου

Εκτύπωση
ypourgio2.11.2017
Από τους 11.000 επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που ήταν καταγεγραμμένοι το 2014, περισσότεροι από τους μισούς (7.000) δήλωσαν στην εφορία ζημιές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι που ήταν κερδοφόροι δήλωσαν κέρδη ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την παρουσίαση του νομοσχεδίου «‘Ασκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», τονίζοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η εξυγίανση του χώρου του υπαίθριου εμπορίου.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν η πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χαρά Καφαντάρη και ο υπεύθυνος της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το υπαίθριο εμπόριο, ο κ. Παπαδεράκης τόνισε ότι στόχος είναι να ενταχθεί στην οικονομική δραστηριότητα και τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς και όχι να χαρακτηρίζεται ως πάρεργο. Μεταξύ των ρυθμίσεων που εισάγονται είναι η απονομή των αδειών με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κ.α.) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Καταργείται η κληρονομική διαδοχή των αδειών που θα χορηγηθούν με το νέο σύστημα, δηλαδή οι υφιστάμενες άδειες θα μπορούν να μεταβιβαστούν στην επόμενη γενιά. Οι άδειες θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες με βασικό κριτήριο να υπάρχουν κενές θέσεις στις αγορές ώστε το επάγγελμα να είναι βιώσιμο. Αδεια ετήσιας διάρκειας μπορεί επίσης να χορηγείται σε εμπόρους που πτωχεύουν προκειμένου να εκποιήσουν το εμπόρευμα της επιχείρησής τους. Το σύνολο των αδειών θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι έτοιμη σε περίπου πέντε μήνες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την αναβάθμιση του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους συναρμόδιους για ελέγχους φορείς.

Οι διατάξεις περί Δημοσίων συμβάσεων συμπληρώνουν το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών. Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε με έμφαση ότι οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν θα αποσκοπούν στην διευκόλυνση εφαρμογής και όχι στην παράκαμψη των διαδικασιών του νόμου, όπως ζητούν ορισμένοι φορείς. «Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αιτήματα που ξεφεύγουν από το πνεύμα του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μετά την ένταξη και των δημοσίων έργων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκήρυξης και διεξαγωγής των διαγωνισμών, έχουν ολοκληρωθεί 16 δημοπρασίες στις οποίες υπεβλήθησαν 310 προσφορές (περίπου 20 σε κάθε μία) ενώ είναι σε εξέλιξη 74 διαδικασίες αξίας 113 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εγγραφεί στο μέτωπο 1.269 φορείς του δημοσίου και 1.219 εταιρίες.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα απολογιστικά στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για αγαθά και υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν το 2016.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επιμελητήρια διευκρινίστηκε ότι οι προσεχείς εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν με το νέο καθεστώς που εισάγει ο νόμος.

Η κυρία Καφαντάρη τόνισε ότι το υπαίθριο εμπόριο είναι σημαντικό για την αναπτυξιακή προσπάθεια και ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στο καθεστώς παθογένειας και τις πελατειακές σχέσεις που υπήρχαν ως τώρα.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε από την πλευρά του ότι οι στρεβλώσεις που εξυπηρετούσαν πελατειακές σχέσεις στο χώρο του υπαίθριου εμπορίου λειτουργούσαν σε βάρος και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Αναφορικά με τα επιμελητήρια τόνισε ότι αποτελούν μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στα μέλη τους και συμβάλλοντας στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Υπόμνημα ΕΣΕΕ στην Επιτροπή Παραγωγής/Εμπορίου για το υπαίθριο εμπόριο

Περιορισμό των ειδών που επιτρέπεται να πωλούνται στις λαϊκές αγορές στα προϊόντα γης και θάλασσας και «έξωση» του υπαίθριου εμπορίου από τα ιστορικά κέντρα των πόλεων ζητά η ΕΣΕΕ με υπόμνημα προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

«Στον ορισμό των λαϊκών αγορών παρατηρούμε ότι, για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο ορισμό και τα βιομηχανικά είδη προς διάθεση. Αν και είναι άτυπη πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια, δεν συμφωνούμε με την τυπική αυτή διεύρυνση. Οι λαϊκές αγορές θα έπρεπε να περιορίζονται στα προϊόντα γης και θάλασσας, καθώς αυτός είναι ο ουσιαστικός τους ρόλος. Υπάρχουν άλλου είδους υπαίθριες αγορές οι οποίες καλύπτουν τα βιομηχανικά είδη με μεγαλύτερο εύρος, όπως είναι οι εμποροπανηγύρεις και οι κυριακάτικες αγορές», αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ. Προσθέτει επίσης ότι:

«Περιορίζονται γενικώς οι υπαίθριες αγορές μπροστά από ομοειδή και μη καταστήματα, αλλά δυστυχώς δεν αποκλείονται από τα ιστορικά κέντρα των πόλεων. Ενόψει των πολλών προσπαθειών που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση και ανάδειξη των ιστορικών κέντρων των πόλεων (όπως τα open malls της ΕΣΕΕ), το υπαίθριο εμπόριο με την μορφή που πραγματοποιείται σήμερα στην χώρα δεν έχει θέση εκεί».

Η ΕΣΕΕ τονίζει ακόμη ότι «η Πολιτεία μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, επιτέλους, δείχνει εμπράκτως την διάθεση να συστηματοποιήσει και να βελτιώσει ένα ασαφές πλαίσιο και να εφαρμόσει τους νόμους» και δηλώνει ότι κατά κύριο λόγο συμφωνεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τέλος εκτιμά ότι το ύψος των προστίμων που προβλέπονται για τους παραβάτες (από 100 έως 3.000 ευρώ) θεωρείται ικανοποιητικό και αποτρεπτικό. Σημειώνεται πως ν δεν καταβληθούν, τότε βεβαιώνονται στην αρμόδια κάθε φορά Δ.Ο.Υ. ενώ άλλη διάταξη προβλέπει ότι η έλλειψη της απαιτούμενης άδειας άσκησης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας διαρκών ειδών μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Πηγή: analitis.gr
Έχουμε 288 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 7432384
fbe

london produce
 

fruit logo en