Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Καθαρά από τριστέτσα τα εσπεριδοειδή της Αιτωλοακαρνανίας

Εκτύπωση
orange-tree18.12.2017
Δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη της ασθένειας της Τριστέτσας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας από τις μέχρι στιγμής επισκοπήσεις που γίνονται και την αποστολή δειγμάτων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, όπως ανακοινώνει το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ειδικότερα, το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της περιοχής αρμοδιότητάς της τα παρακάτω:

Το 2000 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο η ΤΡΙΣΤΕΤΣΑ, μια καταστρεπτική ασθένεια που αφορά τα εσπεριδοειδή. Μέχρι αυτή την στιγμή η ασθένεια έχει καταγραφεί σε διάφορες περιοχές όπως: Αργολίδα, Χανιά, Λακωνία, Άρτα, κ.α. που έχουν παράδοση στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

Ο ιός της Τριστέτσας αποτελεί παθογόνο οργανισμό καραντίνας και σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή εισόδου αλλά και την εξάλειψη του παθογόνου, σε περίπτωση που εμφανιστεί.

Οι παραγωγοί δεν πρέπει να προμηθεύονται δενδρύλλια από φυτώρια εσπεριδοειδών, που δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, ιδιαίτερα δε, αν αυτά προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές.

Η έκδοση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχει θέση πιστοποιητικού ελέγχου. Επισημαίνουμε ότι η εγκατάσταση νέων ή επανεμβολιαζομένων φυτειών εσπεριδοειδών χωρίς την ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, συνιστά παράνομη ενέργεια που εγκυμονεί κίνδυνο εισόδου και εξάπλωσης του παθογόνου. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η πιθανή είσοδος της Τριστέτσας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας θα δημιουργήσει έντονο οικονομικό πρόβλημα στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να γίνεται ελεύθερη διακίνηση της παραγωγής τους προς εθνικούς και κοινοτικούς προορισμούς.

Στους παραβάτες παραγωγούς που προβαίνουν σε φυτεύσεις εσπεριδοειδών που δεν φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και που δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία μας επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52 (Α΄155).

Παραγωγοί του νομού μας που ασχολούνται με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο της υπηρεσίας μας, σύμφωνα με τα Άρθρο 13 του ΠΔ 365/2002. Δειγματοληψίες διενεργούνται από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο. Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις.

Πηγή: agronews.gr
Έχουμε 181 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 8351675
fbe

london produce
 

fruit logo en