Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Κρητική μπανάνα: Από 1 έως 1,4 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού

Εκτύπωση
mpananes125.1.2018
Το 70% των μπανανών παράγονται στην Άρβη του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη. Kυριότερα προβλήματα των μπανανοπαραγωγών σε αυτές τις περιοχές είναι η έλλειψη ποσοτήτων και καλής ποιότητας νερού, η υψηλή τιμή πολλαπλασιαστικού υλικού και η ευπάθεια του προϊόντος που τελευταία λύνεται πλέον με την πώληση ολόκληρου του τσαμπιού σε σούπερ μάρκετ.

Αυξημένη είναι και η ζήτηση της μπανάνας, η οποία πωλείται από τον παραγωγό 1 - 1,4 ευρώ ανά κιλό, και φτάνει στις λαϊκές της Αθήνας κοντά στα 2,5 ευρώ ανά κιλό.

Περιοχές καλλιέργειας μπανανιάς
Η μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας βρίσκεται στις περιοχές Ψαρή Φοράδα και Άρβη (στον νομό Ηρακλείου), όπου παράγεται και το 70% των μπανανών στην Ελλάδα. Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού καλλιεργούν 300 στρέμματα με μπανάνα σε θερμοκήπιο, και 200 στρέμματα σε υπαίθρια καλλιέργεια. Ενώ η μπανάνα καλλιεργείται και σε Σητεία, Μάλια και Ρέθυμνο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανώλης Πνευματικάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Μπανανοπαραγωγών Άρβης

Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο κ. Γιώργος Λυκάκης, μπανανοπαραγωγός, ο οποίος προσθέτει για την ιστορία της καλλιέργειας πως η Άρβη είναι το πρώτο χωριό στο οποίο ήρθε η μπανάνα μέσω καλογήρων οι οποίοι το έφεραν σε μοναστήρι της περιοχής ως καλλωπιστικό.

Προβλήματα σε καλλιέργεια και αγορά
Σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν την καλλιέργεια και το εμπόριο της μπανάνας ο κ. Μανώλης Πνευματικάκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζεται στην καλλιέργεια μπανάνας στην Άρβη είναι η έλλειψη νερού. Η μπανάνα έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό καλής ποιότητας το καλοκαίρι, οι γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή δεν δίνουν αρκετό νερό για όλες τις καλλιέργειες και τα έργα υποδομής δεν επαρκούν. Ακόμα η υψηλή τιμή (3 ευρώ ανά φυτό) του πολλαπλασιαστικού υλικού που αγοράζεται από το ΤΕΙ Κρήτης, αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η ευπάθεια του προϊόντος που θα πρέπει εντός 15 ημερών από την κοπή, η μπανάνα να έχει φτάσει στον καταναλωτή. Η εισαγόμενη μπανάνα επερξεργάζεται (κέρωμα, φάρμακα) έτσι ώστε να αντέξει περισσότερο καιρό, αλλά είναι χαμηλότερης ποιότητας. Ωστόσο τελευταία έχει υπάρξει η εξής πατέντα, αντί να κόβονται οι μπανάνες πωλούνται κατευθείαν με το τσαμπί στα σούπερ μάρκετ, και έτσι μειώνεται η πιθανότητα να φτάσει το προϊόν υποβαθμισμένο.

Τέλος όσον αφορά την εμπορεία του προϊόντος, η παραγωγή διατίθεται με καλύτερους πλέον ρυθμούς στην εγχώρια αγορά, πλέον διοχετεύουμε στην Αθήνα 700 τσαμπιά εβδομαδιαίως, εκεί που διοχετεύαμε μόνο 100. Την τελευταία δεκαετία η μπανάνα παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση». Ενώ ο κ Γιώργος Λυκάκης προσθέτει πως δεν γίνονται εξαγωγές λόγω μικρών ποσοτήτων και ευπάθειας του προϊόντος.

Τιμές παραγωγού
Όσον αφορά τις τιμές πώλησης της μπανάνας ο κ. Γιώργος Λυκάκης ανέφερε τα εξής: «Οι τιμές παραγωγού για τη Μπανάνα, αυτή την στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 1-1,3 ευρω ανα κιλό, ανάλογα με την ποιότητα της, ενώ μπορεί να φτάσει και το 1,4 ευρώ ανά κιλό σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στο Ηράκλειο η μπανάνα πωλείται στην λιανική στο 1,8 ευρώ ανά κιλό, ενώ στις λαϊκές της Αθήνας η τιμή φτάνει τα 2,5 - 2,7 ευρώ το κιλό». Ο κ. Μανώλης Πνευματικάκης ωστόσο αναφέρει τιμές κοντά στο 1 ευρώ για τον παραγωγό, όταν οι τιμές εισαγόμενης, αλλά χαμηλότερης ποιότητας μπανάνας, κυμαίνονται στο 1 - 1,8 ευρώ ανά κιλό.

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 249 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6978353
fbe

london produce
 

fruit logo en