Γκρέιπφρουτ: Μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή παραγωγού

Εκτύπωση
gkreipfrout29.1.2018
Στα 20 με 60 λεπτά κυμαίνεται η τιμή παραγωγού για το κρητικό γκρέιπφρουτ. Κόντρα στις οικονομικές δυσκολίες διατηρείται ζωντανή η καλλιέργεια κυρίως στο νομό Χανίων. Επίσης στη νότιο Πελοπόννησο (Μολάοι, Σκάλα, Καλαμάτα κ.α.) έχουν ξεκινήσει να προχωρούν σε εμβολιασμούς ή νέες φυτεύσεις σε χωράφια με εσπεριδοειδή.

Παράγουμε ετησίως περίπου 3.400 τόνους στην χώρα μας από τους οποίους εξάγονται περίπου 500 τόνοι και άλλοι 500 τόνοι οδηγούνται στη χυμοποίηση. Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες τα λευκόσαρκα και τα κοκκινόσαρκα. Αυτή την εποχή τα γκρέιπφρουτ διακινούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά, καθώς η ροή των εξαγωγών έχει μειωθεί σε σχέση με το Δεκέμβριο. Οι καταναλωτές βρίσκουν το προϊόν στην αγορά σε τιμή από 0,99 λεπτά έως 1,69 ευρώ το κιλό.

Παρόλα αυτά το προϊόν έχει στην ελληνική αγορά ως ανταγωνιστή το κυπριακό γκρέιπφρουτ, που έρχεται στην Ελλάδα με τιμή εισαγωγής 70 λεπτά το κιλό. Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι το κυπριακό προϊόν είναι πιο ανταγωνιστικό από το ελληνικό. Παράλληλα, ενώ η καλλιέργεια θα μπορούσε να εμφανίσει ιδιαίτερη δυναμική στην ελληνική ύπαιθρο, η ισχύουσα αγροτική πολιτική δεν διευκολύνει την κατάσταση για τους παραγωγούς.

Στην περιοχή των Χανίων συγκεντρώνεται το 98% της κρητικής παραγωγής γκρέιπφρουτ, σε συνολική έκταση 1.000 στρεμμάτων. Η παραγωγή αφορά τόσο τις ποικιλίες που «δίνουν» τα λευκόσαρκα γκρέιπφρουτ (ποικιλία Mar Seedless) όσο και τις ποικιλίες που παράγουν κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ (Ruby Star).

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσουρα, που δραστηριοποιείται στην εταιρεία Creta Taste και μίλησε στον ΑγροΤύπο για τις ανάγκες της καλλιέργειας, «μέχρι και 10 τόνους ανά στρέμμα μπορεί να δώσει ένα καλό κτήμα με δέντρα γκρέιπφρουτ κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, που ξεκινάει από τον Οκτώβρη και τελειώνει τον Μάη. Η καλλιέργεια δεν εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.

Συνήθως δεν χρειάζεται να ψεκάζουμε ούτε για τη Μύγα της Μεσογείου, που αποτελεί μείζον εντομολογικό εχθρό για τα εσπεριδοειδή. Μόνο όταν η συγκομιδή γίνεται όψιμα προχωράμε σε ψεκασμούς για να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό αυτό.

Γενικά, τα γκρέιπφρουτ δεν χρειάζονται πολλά ραντίσματα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου: 1-2 ψεκασμοί γίνονται συνήθως λίγο μετά την ανθοφορία, όταν οι καρποί έχουν το μέγεθος στραγαλιού, προκειμένου να μην εμφανιστούν κηλιδώσεις από προσβολές από θρίπες στην επιφάνεια των φρούτων αργότερα», που μπορούν να μειώσουν την εμπορική αξία. Έτσι, η καλλιέργεια δεν δυσκολεύει πολύ τους παραγωγούς.

Τα τακτικά ποτίσματα που έχει ανάγκη η καλλιέργεια γκρέιπφρουτ είναι η μόνη διαφορά που εμφανίζει σε σχέση με τα άλλα εσπεριδοειδή. Η παροχή νερού μειώνεται μονάχα στην αρχή της περιόδου συγκομιδή, τον Οκτώβρη. Επιπλέον, η καλή παραγωγή εξαρτάται και από τη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα, στους 8 με 15 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να αλλάξει χρώμα ο καρπός».

Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες, «συνεχώς εγκαταλείπονται εκτάσεις στο νομό Χανίων», σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ντουντουνάκης, πρόεδρος Γεωπόνων Χανίων. «Το νέο ασφαλιστικό και η φορολογία έχουν τσακίσει τους παραγωγούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές βγαίνουν οριακά.

Έτσι, παρότι όταν γίνεται εμβολιασμός με εγκεντρισμούς συνήθως αφορά είτε ποικιλίες λεμονιάς είτε κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ, οι εκτάσεις της καλλιέργειας δεν αυξάνονται, αφού πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν παράλληλα τους οπωρώνες τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι λευκόσαρκες ποικιλίες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε αυτή την τάση συμβάλλουν και οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού για τα λευκόσαρκα γκρέιπφρουτ, που αυτή την περίοδο διαμορφώνονται «στα 20-35 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή για τα κοκκινόσαρκα είναι 50-60 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.

Αυτή εξαρτάται από το μέγεθος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 εκατοστά, αλλά και από την ύπαρξη κηλιδώσεων εξαιτίας της προσβολής από τους θρίπες».

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για τα γκρέιπφρουτ ανεβαίνει στην ελληνική λιανική αγορά, καθώς το καταναλωτικό κοινό στρέφεται προς υγιεινά αγροτικά προϊόντα, όπως το γκέιπφρουτ. Παράλληλα, το προϊόν κατευθύνεται και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ολλανδία.

«Παλιότερα κύριος αγοραστής του ελληνικού γκρέιπφρουτ ήταν η Σερβία, αλλά πλέον οι ποσότητες εξαγωγής προς αυτή τη χώρα έχουν μειωθεί. Αιτία είναι η Τουρκία που εξάγει στην σερβική αγορά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές», τόνισε ο κ. Κάτσουρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το σύνδεσμο εξαγωγέων, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, 245 τόνοι ελληνικού γκρέιπφρουτ «έφυγαν» για εξαγωγές.

Πηγή: agrotypos.gr