Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Αγγούρια: Στα μέσα της συγκομιδής στην Κρήτη, τέλος του μήνα ξεκινά στην Τριφύλια

Εκτύπωση
aggouria8.2.2018
Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της χειμερινής καλλιέργειας αγγουριού σε περιοχές της Κρήτης, ενώ στην Τριφυλία θα ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οι τιμές για το εξαγώγιμο είναι από 80 λεπτά ανά κιλό έως και 1 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή για το χαμηλότερης ποιότητας κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά ανά κιλό. Τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς είναι κυρίως η έλλειψη καλής ποιότητας νερού στην Ιεράπετρας, ενώ όπως επισημαίνουν οι καταστροφές σε θερμοκήπια της Άρβης αφορούσαν κυρίως άλλες καλλιέργειες, όπως μπανάνες και ντομάτες.

Χανιά
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας κ. Γ. Χαλκιάς, ανέφερε: «ο συνεταιρισμός καλλιεργεί λίγες εκτάσεις με αγγούρια σε θερμοκήπιο. Παλαιότερα καλλιεργούσε μεγαλύτερες εκτάσεις, ωστόσο έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η καλλιέργεια μπαίνει από τους παραγωγούς συνήθως το καλοκαίρι, μετά την ντομάτα, για ένα επιπλέον εισόδημα. Το καλοκαίρι οι εκτάσεις κυμαίνονται στα 60 με 80 στρέμματα, ενώ τον χειμώνα 15-20 στρέμματα, ανάλογα με τις επιλογές των παραγωγών του συνεταιρισμού. Οι πιο πολλοί το βάζουν στα τέλη Ιουνίου και συγκομίζουν τον Ιούλιο. Οι τιμές κυμαίνονται για τα εξαγώγιμα από 80-90 λεπτά ανα κιλό, ενώ για τα εγχώρια στα 60 λεπτά ανα κιλό. Γενικά υπάρχει μια διαφορά στα 20 λεπτά ανάμεσα στο εξαγώγιμο και αυτό που πωλείται στην εγχώρια αγορά».

Ηράκλειο
Ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής κ. Ν. Μαρουλάκης, ανέφερε: «Ο συνεταιρισμός καλλιεργεί ετησίως 400 στρέμματα αγγουριού σε θερμοκήπια. Το 90% της παραγωγής εξάγεται και το 10% πωλείται εγχώρια. Αυτήν την στιγμή η συγκομιδή του αγγουριού είναι στο φούλ και βρίσκεται στα μέσα της παραγωγής. Οι τιμές για το εξαγώγιμο αυτό το διάστημα κυμαίνονται στο 1 ευρώ ανά κιλό ενώ για το Β ποιότητας στα 70 λεπτά. Προβλήματα έχουν προκύψει και με τους αέρηδες αλλά όχι τόσο στην Ψαρή και ειδικά στο αγγούρι, το πρόβλημα είναι κυρίως στη Άρβη και σε καλλιέργειες ντομάτας και μπανάνας».

Λασίθι
Σε προσωπική επικοινωνία που είχε ο παραγωγός αγγουριού κ. Μ. Φραγκιαδάκης ανέφερε: «Οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας αγγουριού στην Κρήτη βρίσκονται στην Άρβη και ακολουθούν η Ψαρή και η Ιεράπετρα. Από αρχές έως τέλη Οκτώβρη είναι η φύτευσή του και τώρα είμαστε στα μέσα της συγκομιδής. Οι τιμές για το αγγούρι Α ποιότητας είναι γύρω στο 1 ευρώ για το εξαγώγιμο, ενώ για τα Β ποιότητος αναλόγως κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος είναι ότι δεν υπάρχει νερό καλής ποιότητας, το φράγμα έχει αδειάσει, και η τροφοδοσία γίνεται με νερό από το φράγμα της Μαλάβρας, που έχει κακή αγωγιμότητα και είναι «θάνατος» για την καλλιέργεια. Ωστόσο δεν έχουμε άλλη πρόσβαση σε νερό και εάν δεν βρέξει ή γίνει κάτι για να βρούμε καλό νερό άρδευσης, η καλλιέργεια αγγουριού θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί».

Τριφυλία
Παραγωγός από τα Φιλιατρά της Τρυφιλίας που παράγει μακρύ αγγούρι σε θερμοκήπιο, ανέφερε τα εξής: «Οι φυτεύσεις αγγουριών στην περιοχή ξεκινούν αυτή την εποχή από αρχές έως 20 Φεβρουάριου και οι καλοκαιρινές από Ιούνιο έως τέλη Ιουλίου. Η συγκομιδή αντίστοιχα ξεκινά για την χειμερινή καλλιέργεια από αρχές Μαρτίου και τελειώνει τον Ιούνιο που ξεκινά η επόμενη καλλιέργεια. Τα σημαντικότερα προβλήματα της καλλιέργειας είναι ο θρύπας αλλά και ο τετράνυχος και αυτό διότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα που να τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Έτσι αναγκαζόμαστε να ψεκάζουμε με τα εγκεκριμένα πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα και συνεπώς αυξάνει και το κόστος παραγωγής. Ως αποτέλεσμα άλλες ανταγωνιστικές χώρες, στις οποίες επιτρέπεται η χρήση σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον τετράνυχο και τον θρύπα, να πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές και να χάνουμε εμείς τις αγορές».

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 253 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6969885
fbe

london produce
 

fruit logo en