Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Ο ζεστός καιρός αυξάνει την ζήτηση για φράουλα που δίνει ως και 2,5 ευρώ στον παραγωγό

Εκτύπωση
fraoules8.3.2018
Με καλή προοπτική για τους παραγωγούς προχωρά η φετινή σεζόν στη φράουλα. Το θετικό, όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο συστηματικοί καλλιεργητές, είναι ότι η θερμοκρασία στις μεγαλουπόλεις αγγίζει ή και ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου, αν και είμαστε μόλις στις αρχές Μαρτίου, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για το προϊόν από το καταναλωτικό κοινό.

Η συγκομιδή των διαφόρων ποικιλιών φράουλας ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο και συνεχίζεται έως σήμερα, με αρκετά μεγάλες ποσότητες, στους δυο νομούς της Πελοποννήσου, που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στην παραγωγή, την Αχαΐα δηλαδή και την Ηλεία.

Οι καλές καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα της συγκομιδής ευνόησαν την ποιότητα και τις τιμές, οι οποίες αυξάνονται για τον παραγωγό όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

«Αυτή την περίοδο βγαίνουν όλες οι ποικιλίες φράουλας στην αγορά, ενώ στα φόρτε της είναι τώρα η Victory, που πετυχαίνει τιμές έως και 2,5 ευρώ το κιλό», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, εκ των πιο έμπειρων του χώρου, από τη Μανωλάδα του νομού Ηλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού, ανεξαρτήτως ποικιλίας, κυμαίνονται τώρα μεταξύ 1,50 και 2,50 ευρώ, αναλόγως της ποιότητας, σε ένα εύρος δηλαδή τιμών, που δεν εμφανίζει αποκλίσεις, σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

Την περίοδο 2016-2017 στην περιοχή της Ηλείας και στα δυτικά της Αχαΐας, όπου παράγεται το 80% της ελληνικής φράουλας, υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν περί τα 11.000 στρέμματα, με την απόδοση να κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 τόνων και το ύψος παραγωγής να αγγίζει τους 55.000 τόνους.

Οι ικανοποιητικές αποδόσεις της περσινής σεζόν, σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων αγορών, εκτιμάται ότι οδήγησαν φέτος, σε μια οριακή αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση, δεν υπολείπονται των 11.500 στρεμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι πρώτοι καρποί φράουλας, ποικιλίας Fortuna συγκομίστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας τιμή στον παραγωγό έως και 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Φάνης Παπανικολόπουλος «ορισμένες ποσότητες έφυγαν και με 4 ευρώ το κιλό».

Πλέον οι αγρότες από την Αχαΐα και την Ηλεία ποντάρουν να ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η ζήτηση, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 216 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 8351703
fbe

london produce
 

fruit logo en