Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Σε αναμονή εφαρμοστικής εγκυκλίου για αποπληρωμή των νωπών αγροτικών προϊόντων το αργότερο σε 60 ημέρες από την έκδοση τιμολογίου

Εκτύπωση
ypourgio13.3.2018
Με εφαρμοστική εγκύκλιο, που «ετοιμάζουν» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν οι αρμόδιοι να προσπαθήσουν να θέσουν σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικής αποπληρωμής των νωπών αγροτικών προϊόντων, το αργότερο σε 60 ημέρες, από την έκδοση του τιμολογίου, το οποίο έως σήμερα παραμένει ανεφάρμοστο.

Πρόκειται για το νόμο 4492/2017, που ψήφισε η ελληνική Βουλή, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», στις 18 Οκτωβρίου 2017. Αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα μη εφαρμογής του νόμου είναι να μην έχουν εκλείψει από την αγορά τα φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές των αγροτών από τους εμπόρους, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εκείνες δικλείδες, που θα διασφαλίζουν τον παραγωγό.

Σημειωτέον ότι το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με το μέτρο έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι αγρότες, ακόμη κι αν καθυστερούν οι έμποροι να τους πληρώσουν, πολλές φορές αποφεύγουν να τους καταγγείλουν, καθώς φοβούνται ότι οι έμποροι μετά δεν θα αγοράζουν τα προϊόντα τους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο νόμος 4492/2017 εισάγει την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στη συσκευασία του γάλακτος και την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές των σημείων λιανικής πώλησης (που και αυτή παραμένει ανεφάρμοστη).

Στον ορισμό του εμπόρου που οφείλει να εξοφλήσει το αργότερο εντός διμήνου τον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων, περιλαμβάνεται «κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που αγοράζει, µεταποιεί ή διαµεσολαβεί στην αγορά, µε σκοπό τη χονδρική ή τη λιανική πώληση νωπών και ευαλλοίωτων εγχώριων αγροτικών προϊόντων και έχει υποχρέωση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών».

Παράλληλα, στα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα εντάχθηκαν, μεταξύ άλλων, το παστεριωμένο γάλα, η Φέτα, τα τυριά, το γιαούρτι και τα αλλαντικά.

Αναλυτικά ο νόμος στο ΦΕΚ

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 225 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 8351715
fbe

london produce
 

fruit logo en