Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Μόνο με εγγραφή στο Μητρώο ο ευνοϊκός συντελεστής φόρου 13% στα κέρδη των αγροτικών συνεταιρισμών

Εκτύπωση
agrotes316.4.2018
Στον κωδικό 474 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που καλούνται να υποβάλλουν το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων και οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαιίου, θα πρέπει να δηλώνονται τα ποσά των πλεονασμάτων, ώστε να τύχουν της προβλεπόμενης απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος. Αυτό αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, όπως τονίζεται, απαραίτητη προϋπόθεση για να φορολογηθούν τα δηλωθέντα κέρδη τους με τον ευνοϊκό συντελεστή φορολόγησης (13%), θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος «στον κωδικό 474 αναγράφονται και τα ποσά των πλεονασμάτων των αγροτικών συνεταιρισμών του Ν.4384/2016 που διανέμονται στα μέλη τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των υπόψη ποσών, προκειμένου οι εν λόγω συνεταιρισμοί να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος, καθόσον τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται στο όνομά τους αλλά στο όνομα των μελών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν.4384/2016 (σχετ. το αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1068288 ΕΞ2016/ 26.4.2016 έγγραφό μας)».

Παράλληλα αναφέρεται ότι «ο κωδικός 752 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα των περ. α΄ και δ΄ του άρθρου 45, ήτοι κεφαλαιουχικές εταιρείες, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών) για τις οποίες η χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος τους από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ΄ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εκπίπτει ισόποσα σε τριάντα (30) ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιείται η ανταλλαγή των τίτλων και ανεξάρτητα από τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων. Επίσης, από τις ίδιες επιχειρήσεις συμπληρώνονται οι κωδικοί 746, 747, 753 και 748, προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς, το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς που αποσβέσθηκε στις προηγούμενες χρήσεις, το ποσό απόσβεσης της χρεωστικής διαφοράς του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της χρεωστικής διαφοράς προς απόσβεση, αντίστοιχα».

Τέλος, «στον κωδικό 004, υπολογίζεται ο φόρος για το ποσό των κερδών που φορολογείται με συντελεστή 29% (νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων) καθώς επίσης και ο φόρος για το ποσό των κερδών που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, το οποίο φορολογείται με συντελεστή 13% (σχετ. ΠΟΛ.1059/2015 εγκύκλιος).

Επισημαίνεται ότι για να χρησιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης 13% θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο πεδίο ότι ο υπόχρεος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο του άρθρου 19 του Ν.4384/2016».

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 268 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 8154503
fbe

london produce
 

fruit logo en