Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Αποκλεισμένα τα Κρητικά αγροτικά προϊόντα, λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Εκτύπωση
agrotes218.4.2018
Δεμένα θα είναι σήμερα τα πλοία σε ολόκληρη την χώρα, εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η απεργία ξεκίνησε στις 6 το πρωί και λήγει την Πέμπτη, ενώ αφορά όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία των αγροτών της Κρήτης βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι αγρότες δηλώνουν οργισμένοι, καθώς βλέπουν για μία ακόμα φορά τα προϊόντα τους να μένουν στοιβαγμένα στις αποθήκες με κίνδυνο, όπως λένε, να σαπίσουν σε περίπτωση που η απεργία συνεχιστεί.

Σημειώνεται ότι κάθε φορά που η ΠΝΟ προχωρά σε απεργία επανέρχεται το θέμα του πλοίου ασφαλείας που ζητούν εδώ και χρόνια αγρότες και φορείς της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα θέμα που –όπως σημειώνουν οι παραγωγοί– είναι αναγκαίο ώστε, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η απεργία της ΠΝΟ έχει μεγάλη διάρκεια, να μην σαπίζουν τα προϊόντα τους και να μην πλήττονται οι εξαγωγές.

Πριν λίγες ημέρες, που έγινε γνωστή η είδηση της απεργίας της ΠΝΟ, οι αγρότες ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Στην πρωτεύουσα αντιπροσωπεία των αγροτών για να δουν τον υπουργόΣτην Αθήνα θα βρεθούν την Τετάρτη αντιπρόσωποι αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους δημάρχους του νησιού που βρίσκονται στην πρωτεύουσα εξαιτίας της ΚΕΔΕ, με πρόθεση να διευθετηθεί το ζήτημα, ενώ θα επιδιώξουν και δια ζώσης συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγρότες θα ζητήσουν την στήριξη του Υπουργείου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού για την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, στην περίπτωση που παραταθεί η απεργία της ΠΝΟ. Η πρότασή τους είναι να υπάρχει ένα πλοίο από το λιμάνι του Ηρακλείου κι ένα από τη Σούδα και το αντίστροφο από τον Πειραιά σε καθημερινή βάση.

Οι αγρότες του νησιού βρίσκονται σε αναβρασμό εν αναμονή της απεργίας, καθώς εκφράζουν την ανησυχία τους, αν κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ, τι θα σημαίνει αυτό για τα προϊόντα τους, τα οποία το διάστημα αυτό βρίσκονται σε αφθονία, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας, Μανώλης Μιχαλάκης, «το Υπουργείο δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους κρητικούς αγρότες ότι η συνάντηση δεν θα γίνει.

Προχθές είχαμε συναντήσεις αγροτών σε Τυμπάκι, Σητεία, Ιεράπετρα και Χανιά. Αποφασίσαμε να συναντηθούμε με τον περιφερειάρχη Κρήτης για το πρόβλημα.

Πρέπει να βάλουν πλοίο για να πηγαίνει τα προϊόντα μας στους καταναλωτές. Αν αποφασίσει συνέχιση της απεργίας η ΠΝΟ εμείς θα πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Συμμεριζόμαστε τα αιτήματα της ΠΝΟ και τα σεβόμαστε, ωστόσο δεν μπορεί να είμαστε όμηροι».

Προσπάθειες Αρναουτάκη για συνάντηση με Κουρουμπλή

Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 17 του μήνα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσία του περιφερειάρχη και εκπροσώπων των αγροτών, αποφασίστηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης να έχει την Τετάρτη 18 Απριλίου συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ή με κάποιον εκπρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα.

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα των ναυτεργατών και της ΠΝΟ και των διεκδικήσεων τους. Δεν πρέπει όμως να είναι σε ομηρεία η Κρήτη και τα νησιά. Έχουμε τα αγροτικά προϊόντα, τους ανθρώπους, τον τουρισμό και σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανομβρία και υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταστροφών. Άρα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αιτήματα των αγροτών με τον πιο θετικό τρόπο. Είναι αιτήματα όλων των κατοίκων της Κρήτης και των νησιών γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε να καταστρέφεται ο κόπος και το εισόδημα των αγροτών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πάλι τα μεγάλα προβλήματα, να υπάρχει μεγάλη πίεση των αγροτών, γιατί δεν θα μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Εμείς από την πλευρά τη δική μας μαζί και με όλους τους Δημάρχους θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», τόνισε σχετικά ο κ. Αρναουτάκης.

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 233 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 7003800
fbe

london produce
 

fruit logo en