Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Στόχος η αγορά της Ινδίας για ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή και ακτινίδια

Εκτύπωση
ypourgio19.4.2018
Με προϊόντα αιχμής όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα μερίδιο της ινδικής αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων. Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Ινδό ομόλογό τους Gajendra Singh Shekhawat.

Επιπλέον οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για την ανάγκη επικαιροποίησης του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες παλαιότερα, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων στον αγροτικό τομέα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί υπέρ της χώρας μας το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας με την εξαγωγή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν δυνατότητες για να αυξηθούν τα προϊόντα αγροτικής τεχνολογίας που εισάγονται από την Ινδία στην Ελλάδα.

Ο Ινδός υπουργός συνοδευόμενος από τον Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο θα έχει επίσης σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση καθώς και με βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Την Πέμπτη 19 Απριλίου ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας συνοδευόμενος από τον κ. Αποστόλου και τον κ. Κατρούγκαλο θα επισκεφθούν τους νομούς Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Δήλωση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου:

«Ευχαριστούμε θερμά τον υπουργό Γεωργίας της Ινδίας για την πρωτοβουλία του να μας επισκεφτεί. Οι συναντήσεις που θα έχουμε είναι σημαντικές όχι μόνο γιατί θα υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος στα αγροτικά θέματα που αποτελούν αυτή την περίοδο σημείο αναφοράς, αλλά και επιπλέον γιατί διευρύνονται οι σχέσεις και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Η Ινδία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και, παρότι ο αγροτικός της τομέας είναι έντονα ανεπτυγμένος, υπάρχει εκεί μια μεγάλη αγορά την οποία μπορούν να προσεγγίσουν με επιτυχία τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια κ.λπ.

Η χώρα μας έχει δώσει βάση στην ποιοτική παραγωγή τροφίμων και η αγορά της Ινδίας μπορεί να απορροφήσει τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

Η χώρα μας έχει επίσης υψηλή τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ελαιοκαλλιέργεια και οι υδατοκαλλιέργειες, τομείς που ενδιαφέρουν την Ινδία.

Αυτές τις δυνατότητες και προοπτικές θα συζητήσουμε διεξοδικά κατά την παραμονή του Ινδού υπουργού στη χώρα μας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και χώρους παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Κορινθία και στη Μεσσηνία.

Θα συζητήσουμε επίσης θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες βεβαίως συνεχίζονται».

Δήλωση υπουργού Γεωργίας της Ινδίας Gajendra Singh Shekhawat

«Ευχαριστώ θερμά την ελληνική κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευκαιρία που μου έδωσαν να επισκεφθώ τη χώρα σας και να συναντηθούμε. Η Ελλάδα και η Ινδία είναι δυο ιστορικές χώρες με μεγάλο πολιτισμό που συνδέονται για χιλιάδες χρόνια, με δεδομένη προφανώς την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και οι δύο χώρες έχουν προσφέρει πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό με την σοφία τους, τον πολιτισμό τους, την φιλοσοφία τους.

Η προοπτική για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων στη γεωργία είναι πολύ σημαντικές. Η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία έχει αναπτύξει σημαντικά την γεωργία της και υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη της αγροτικού τομέα και πιστεύω ότι οι προοπτικές για τη συνεργασία και την ανάπτυξη αυτών των εμπορικών σχέσεων είναι πολύ ισχυρές.

Ευχαριστώ την Ελληνική Κυβέρνηση για την υποστήριξη της Ινδίας στους Διεθνείς Οργανισμούς. Εκπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη θα επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Η συνεργασία των δυο χωρών θα μπορέσει να συμβάλλει σε μια σειρά ζητήματα για τον παγκόσμιο πολιτισμό τα επόμενα χρόνια».

Στη συνάντηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ήταν παρόντες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός ΑΑ&Τ Ιωάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός ΑΑ&Τ Βασίλης Κόκκαλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Αντίστοιχα, εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ινδίας με επικεφαλής τον Υπουργό Gajendra Singh Shekhawat, στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα Shamma Jain και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας της Ινδίας.

Πηγή: agronews.gr - Διαμαντόπουλος Χρήστος

Έχουμε 277 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 11710657
fbe

london produce
 

fruit logo en