Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Στην 5ετία αύξηση 6% στην τιμή για το ελληνικό πορτοκάλι

Εκτύπωση
portokalia125.4.2018
Στα 70 ευρώ τα 100 κιλά διαμορφώθηκε η μέση τιμή για τα πορτοκάλια τον μήνα Μάρτιο στην Ε.Ε, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 28% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Οι τιμές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από ότι την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο παρουσίασαν μια μικρή πτώση κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018, φτάνοντας τα 46 ευρώ τα 100 κιλά. Συγκριτικά με την μέση τιμή των τελευταίων 5 ετών, παρατηρείται μια αύξηση 6%, ενώ συγκριτικά με τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε μια πτώση της τάξης του 3% στην τιμή του πορτοκαλιού.

Βρείτε εδώ αναλυτικά τα Στοιχεία της Κομισιόν για την αγορά πορτοκαλιών.pdf

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η ξηρασία που έπληξε αρκετές περιοχές της Νότιας Ευρώπης, στην περίπτωση της Ελλάδας την Κρήτη, επηρέασε μέχρι ένα βαθμό την τωρινή κατάσταση της αγοράς.

Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η αύξηση αυτή άγγιξε το 41% και το 43% αντίστοιχα. Η Ιταλία φαίνεται πως ανακάμπτει από την ξαφνική πτώση των τιμών που έγινε τον Ιανουάριο εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, με την τιμή για τα πορτοκάλια να διαμορφώνεται στα 90€/100 κιλά, μια διαφορά +21% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Να σημειώσουμε εδώ πως εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ΗΠΑ, Βραζιλία και ΕΕ, η παγκόσμια προσφορά πορτοκαλιών για άμεση κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει μια πτώση 7,5% συγκριτικά με την προηγούμενη εμπορική περίοδο. Συνεπώς οι τιμές αναμένεται να είναι υψηλότερες, κάτι που μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της ΕΕ.

Πηγή: agronews.gr - Γκόγκος Πέτρος
Έχουμε 272 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 11705276
fbe

london produce
 

fruit logo en