Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Με βάση τα 20 λεπτά συνεχίζεται η συγκοµιδή Βαλέντσια

Εκτύπωση
portokalia30.4.2018
Με θετικό πρόσηµο συνεχίζεται η χρονιά στα πορτοκάλια Βαλέντσια, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας. Την περίοδο αυτή συγκοµίζονται οι ποικιλίες Βαλέντσια, τα Λάνε –Λέιτ και λίγα Ορτανίκ, ωστόσο τον κύριο όγκο της παραγωγής αποτελούν τα Βαλέντσια.

Η τιµή παραγωγού κυµαίνεται στα 20 λεπτά το κιλό µε την παραγωγή να είναι αρκετά καλή φέτος. Σύµφωνα µε τον κ. Μπλέτα οι εξαγωγές βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, µε κύριους εισαγωγείς την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ρουµανία. Η συγκοµιδή ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου.«Η συγκοµιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Λάνε – Λέιτ, που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο µήνες, είναι τώρα στο τελείωµα. Οι τιµές κυµαίνονται στα 40 λεπτά το κιλό µε µικρές αποκλίσεις, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται ανάµεσα στα 40 – 50 λεπτά το κιλό. Οι εξαγωγές πάνε επίσης καλά. Τα Oρτανίκ, όσον αφορά τις τιµές ξεκίνησαν από τα 25 – 30 λεπτά το κιλό και σήµερα έχουν πέσει στα 20 λεπτά. Πρόκειται για µια ποικιλία που στο σύνολό της σχεδόν εξάγεται, καθώς στην Ελλάδα, λόγο της ιδιοµορφίας της (σκληρό πορτοκάλι) δεν προτιµάται από τους καταναλωτές», αναφέρει ο Π. Μπλέτας.

Εν τω µεταξύ σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν στα 70 ευρώ τα 100κιλά διαµορφώθηκε η µέση τιµή για τα πορτοκάλια τον µήνα Μάρτιο στην Ε.Ε, σηµειώνοντας µια αύξηση της τάξης του 28%, πάνω από τον µέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Οι τιµές για την Ελλάδα είναι υψηλότερες από πέρυσι, ωστόσο παρουσίασαν µια µικρή πτώση κατά το πρώτο τετράµηνο του 2018, φτάνοντας τα 46ευρώ/100κιλά. Συγκριτικά µε την µέση τιµή των τελευταίων 5 ετών, παρατηρείται µια αύξηση 6%, ενώ συγκριτικά µε τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε µια πτώση της τάξης του 3%.

Η ξηρασία που έπληξε αρκετές περιοχές της Νότιας Ευρώπης και στην περίπτωση της Ελλάδας την Κρήτη, επηρέασε µέχρι ένα βαθµό την τωρινή κατάσταση της αγοράς. Η Ιταλία φαίνεται πως ανακάµπτει από την ξαφνική πτώση των τιµών που έγινε τον Ιανουάριο εξαιτίας των άσχηµων καιρικών συνθηκών, µε την τιµή για τα πορτοκάλια να διαµορφώνεται στα 90 ευρώ /100 κιλά, µια διαφορά 21% πάνω από τον µέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η αύξηση αυτή άγγιξε το 41% και 43% αντίστοιχα.

Η ανοδική πορεία των τιµών ήταν αναµενόµενη και πράγµατι επιβεβαιώνεται αφού µέχρι σήµερα, όλα τα κράτη-µέλη που παράγουν πορτοκάλια, βλέπουν κάθε µήνα τις τιµές των προϊόντων τους να σκαρφαλώνουν για τα καλά πάνω από τα επίπεδα της πενταετίας. Άλλωστε, ήδη από την αρχή της οικονοµικής χρονιάς η µέση τιµή για το πορτοκάλι βρίσκεται σταθερά πάνω από τον µέσο όρο της περιόδου σύγκρισης, η οποία έχει διαµορφωθεί στα 55 ευρώ/100 κιλά.

Εξαιτίας των δυσµενών καιρικών συνθηκών σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Ε.Ε, η παγκόσµια προµήθεια πορτοκαλιών που φτάνουν στο ράφι για άµεση κατανάλωση αναµένεται να σηµειώσει µια πτώση της τάξης του 7,5% συγκριτικά µε την περσινή σεζόν σύµφωνα µε στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και σχετική έκθεση της Κοµισιόν (µήνα Μάρτιο). Η ζήτηση για πορτοκάλια παρουσιάζει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα εξαιρετικά δηµοφιλή στις ασιατικές αγορές.

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας ευνοεί τα ισπανικά πορτοκάλια
Την κατάσταση που διαµορφώθηκε στις αρχές του µήνα µε την εισαγωγή δασµών που επέβαλε η Κίνα στις ΗΠΑ, προσπαθούν να εκµεταλλευτούν οι Ισπανοί, αφού η νέα οικονοµική διαµάχη ανάµεσα στις δυο υπερδυνάµεις µπορεί να εξελιχθεί σε µια τεράστια ευκαιρία για τους παραγωγούς.

Ανάµεσα στη λίστα µε τα περισσότερα από 120 αγαθά που εισήγαγε µέχρι πρόσφατα η Κίνα από τις ΗΠΑ, περιλαµβάνονται εσπεριδοειδή από την Καλιφόρνια, για τα οποία εκτιµάται µια αύξηση 15- 20% στην µετά δασµών τιµή. Σηµειωτέον, πέρυσι οι εξαγωγές ισπανικών πορτοκαλιών στην Κίνα ήταν διπλάσιες σε όγκο. Όλα αυτά κινητοποίησαν την EuroFreshProduce, που έχει αναλάβει την προώθηση ευρωπαικών κηπευτικών προϊόντων, να οργανώσει µια έκτακτη συνάντηση µε τον ισπανικό συναιτερισµό «Cítricos de Espaňa», προκειµένου να ανοίξει τον δρόµο για τα ισπανικά εσπεριδοειδή στην αχανή Κινεζική αγορά. Να σηµειωθεί, πως εξαιτίας πρακτικών δυσκολιών, την στιγµή αυτή µόνο τα πορτοκάλια, τα οποία έχουν ήδη πολύ καλή φήµη στην Κίνα, µπορούν να ευνοηθούν από µια τέτοια συµφωνία.

Σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο EuroFreshProduce, Όλιβερ Χουσµαν, επικρατεί µεγάλη αβεβαιότητα στους Κινέζους εισαγωγείς εξαιτίας της αύξησης των τιµών στα αµερικανικά προϊόντα, γεγονός που τους οδηγεί στην αναζήτηση νέων επιλογών: «Η Ισπανία µπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιµές τα οποία επίσης είναι πιο ασφαλή από τα αµερικανικά, αφού ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες», ανέφερε.

Πηγή: agronews.gr - Γκόγκος Πέτρος|
Έχουμε 157 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 13827712
fbe

london produce
 

fruit logo en