Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Η Ρωσία αίρει τις κυρώσεις στις τουρκικές εξαγωγές ντομάτας

Εκτύπωση
ntomates4.5.2018
Ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας έγινε πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Κρεμλίνο αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις και τα σύνορα της χώρας να ανοίξουν για τους Τούρκους εξαγωγείς ντομάτας.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από συνάντηση στελεχών του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών και του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, στις 26 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το εμπάργκο, ένας περιορισμένος αριθμός εξαγωγέων είχε πρόσβαση στη ρωσική αγορά, με τη σύμφωνη γνώμη του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση είχε επιβάλλει ποσόστωση 50.000 τόνων εισαγόμενης ντομάτας από την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2017.

Το ρωσικό εμπάργκο κρατάει λίγο πάνω από 2,5 χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2016, ακολουθώντας την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά αντιαεροπορικά, η Ρωσία επέβαλε καθολικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, που περιλαμβάνουν πορτοκάλια, μήλα, βερίκοκα, λάχανα, μπρόκολα, μανταρίνια, αχλάδια, αγγούρια, δαμάσκηνα, φράουλες, κρεμμύδια, γαρύφαλλα, αλλά όχι πλέον την ντομάτα.

Αναμφισβήτητα, ο μεγάλος χαμένος του εμπάργκο είναι η Τουρκία, για την οποία η Ρωσία αποτελούσε τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά ντομάτας και με διαφορά. Παράλληλα, τα χρόνια του εμπάργκο, η Ρωσία αύξησε την εγχώρια παραγωγή της σε βαθμό αυτάρκειας, κάνοντας τους Τούρκους, ακόμα και τώρα, να ανησυχούν για το πώς θα διαμορφωθούν εκ νέου οι εμπορικές τους σχέσεις.

Πηγή: froutonea.gr
Έχουμε 153 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 13827696
fbe

london produce
 

fruit logo en