Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Υπεγράφη το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Αγορών που συμμετέχουν στην παγκόσμια καμπάνια “Love Your Local Market” 2018

Εκτύπωση
okaa-prices9.5.2018
Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της παγκόσµιας καµπάνιας “Love Your Local Market” 2018, που φιλοξενεί Οργανισµός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Πρωτόκολλου Συνεργασίας µεταξύ των Αγορών, υπό την αιγίδα της Παγκόσµιας Ένωσης Χονδρεµπορικών Αγορών (WUWM), το Σάββατο 5 Μαΐου στην Αθήνα, στο Αµφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 30 εκπρόσωποι 19 Αγορών, από 14 χώρες.

Η τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ξεκίνησε με ομιλία της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας κας. Στεφανίας Γεωργακάκου – Κουτσονίκου, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του θεσμού, τονίζοντας πως πρωτοβουλίες όπως το «Αγαπώ την Αγορά μου» φέρουν σε επαφή το κοινό με τις τοπικές αγορές, συμβάλλουν στην εμβάθυνση της εμπιστοσύνης μεταξύ χονδρικών, λιανεμπορικών αγορών και καταναλωτών ενώ οδηγούν στην περαιτέρω αναβάθμισή τους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του τομέα Λιανικών Αγορών της WUWM (World Union of Wholesale Markets) Mr. Jean-Paul August, υπογράμμισε με τη σειρά του το ρόλο των χονδρικών αγορών στις λιανικές αγορές, κι αυτές με τη σειρά τους στις τοπικές κοινωνίες, ανέπτυξε επίσης το ρόλο της WUWM και σημείωσε πως οι Αγορές εξελίσσονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή, και με κατεύθυνση την αγροτοδιατροφή και την ποιότητα των προϊόντων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε πως η πρωτοβουλία διοργάνωσης από τον ΟΚΑΑ , στην Αθήνα, του φετινού «Love Your Local Market», συμπίπτει με τα πρώτα βήματα της χώρας μας στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, βάσει ενός νέου προτύπου εξωστρέφειας και βελτίωσης ποιότητας, κι όχι σε ένα παρωχημένο μοντέλο που βασιζόταν στα δανεικά. «Άρα είναι μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε, επίσης, πως ο πανευρωπαϊκός θεσμός «Αγαπώ την Αγορά μου» αποτελεί μια πολύ σημαντική γιορτή για τις τοπικές αγορές, μια πρωτοβουλία που ενώνει μικρές και μεγάλες αγορές, που αναδεικνύει ποιοτικά προϊόντα που διακινούνται σε όλη τη χώρα, αλλά και ότι οι τοπικές αγορές πάντοτε αποτελούσαν χώρο συνάντησης ανθρώπων, με τη σημασία τους τόσο για την ανάπτυξη της παραγωγής, όσο και για την άμεση επαφή εμπόρων-καταναλωτών να είναι σημαντική.

Ακόμα υπογράμμισε, πως η οργανωμένη στήριξη της ελληνικής παραγωγής και η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα δεν μπορούν παρά να αποτελούν προτεραιότητα για μια κυβέρνηση που επιδιώκει ένα υγιές και αναπτυξιακό μοντέλο, που στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις και απομονώνει πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά. «Αυτή είναι και πρέπει να είναι η βασική στρατηγική επιδίωξη κάθε προοδευτικής κυβέρνησης, και αυτό ακριβώς επιδιώκει η σημερινή πολιτική ηγεσία», σημείωσε.

«Πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με διάθεση εκσυγχρονισμού και αύξησης των συνεργειών», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος – είπε- είναι η βελτίωσης των συνεργειών μεταξύ χονδρικού, λιανικού εμπορίου, τοπικών αγορών και κοινωνίας , κι αυτό για τη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αθήνα αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό. «Η κουζίνα αποτελεί μέρος του πολιτισμού ενός τόπου και η διεθνής τάση που είναι να προτιμούνται τα τοπικά προϊόντα διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους επισκέπτες ενός τόπου κι αυτό τον τομέα η χώρα μας μπορεί να τον αξιοποιήσει ιδιαίτερα.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος, έχει ιδιαίτερη σημασία η αύξηση των συνεργειών μεταξύ παραγωγών, λιανεμπόρων και καταναλωτή και η αλυσίδα αυτή να γίνεται διαφανής, χρήσιμη και αποτελεσματική για όλους. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προσπαθεί να ενισχύσει τη νομοθεσία για να διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργείων για την ανάπτυξη της τοπικής και της κυκλικής οικονομίας, ανέφερε ενώ τόνισε τον σημαντικό ρόλο και της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία μπορεί να στηρίξει ώστε να ενισχύονται και να αναπτύσσονται παρόμοιες πρωτοβουλίες και να οργανώνει τη σύνδεση μικρών παραγωγών με το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο.

Μετά τις ομιλίες, υπεγράφη το Πρωτόκολλο Συνεργασίας µεταξύ των Αγορών που συµµετέχουν.

Πηγή: froutonea.gr
Έχουμε 179 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 13827882
fbe

london produce
 

fruit logo en