Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Ζημιές σε πυρηνόκαρπα και κηπευτικά στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας λόγω νέας χαλαζόπτωσης

Εκτύπωση
thermokhpia1.6.2018
Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε η παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία από τη νέα χαλαζόπτωση που είχαμε μέσα στο Μάιο. Αυτό σε συνδυασμό με παγετούς, χαλάζι και νεροποντή, που είχαμε νωρίτερα μέσα στην άνοιξη, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες στην περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα.

Οι ζημιές αφορούν συνολική έκταση 218.537 στρεμμάτων, κυρίως πυρηνοκάρπων (όπως δαμάσκηνα και ροδάκινα), καθώς και κηπευτικών (κυρίως τομάτας), σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Αυτόνομης Περιφέρειας της Εξτρεμαδούρα.

Με βάση τον Οργανισμό γεωργικών ασφαλίσεων της Ισπανίας (Agroseguro), μέχρι το Σεπτέμβριο, θα έχουν δοθεί 30 εκατ. ευρώ στους αγρότες, που ζημιώθηκαν στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν κυρίως σε δενδροκαλλιεργητές δαμάσκηνων, καθώς η περιοχή είναι μια από τις βασικότερες που παράγει δαμάσκηνα στην Ισπανία, αλλά και γενικά στην ΕΕ.

Οι ζημιές αυτές στοιχίζουν στην οικονομία της Περιφέρειας 28.936.398 ευρώ περίπου. Το ποσοστό ζημιάς είναι πολύ μεγάλο οδηγώντας τις αρχές της Περιφέρειας να κηρύξουν τις ζώνες που καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινομένα της άνοιξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα γίνει πρόταση εκκίνησης ενός σχεδίου δράσης στις πληγείσες περιοχές και θα πραγματοποιηθούν και εργασίες επιδιόρθωσης δρόμων στις περιοχές όπου καταγράφηκαν οι πιο έντονες καταστροφές.

Οι φετινές καταστροφές καλλιεργειών στην Ισπανία
Οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν από τον Μάρτιο 450.000 στρέμματα καλλιεργειών ενώ αργότερα μέσα στην άνοιξη, σύμφωνα με το Agroseguro. Συγκεκριμένα, έκταση 174.000 στρεμμάτων δενδρωδών καλλιεργειών επλήγησαν στις αρχές της άνοιξης και στη συνέχεια 160.000 στρεμμάτων με σιτηρά καταστράφηκε και πάλι από το χαλάζι. Σε μικρότερο βαθμό έχουν πληγεί 45.000 στρέμματα κηπευτικών και 38.000 στρέμματα επιτραπέζιων σταφυλιών.

Ιδιαίτερα δριμύς ήταν οι χαλαζοπτώσεις στο τέλος Απριλίου και κατά τη διάρκεια του Μαΐου στην Καταλονία όπου οι ζημιές αφορούν μεγάλες εκτάσεις, την Αραγονία όπου κυρίως επλήγησε η περιοχή Μπάχο Θίνκα, τη Μούρθια και την Εξτραμαδούρα όπου το ποσοστό ζημιάς είναι πολύ μεγάλο. Όλες αυτές οι καταστροφές καλλιεργειών αφορούν κυρίως φρούτα και σιτηρά, αλλά στην Καταλονία αφορούν και ζημιές σε επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών, ενώ στην Εξτρεμαδούρα τομάτα και άλλα κηπευτικά. Απώλειες σε επιτραπέζια σταφύλια υπάρχουν και στην Ανδαλουσία και στην Καστίγια-Λα Μάντσα.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους Ισπανούς αγροτές, το Agroseguro κάνει λόγο για 60 εκατ. ευρώ.

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 168 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 13827480
fbe

london produce
 

fruit logo en