Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Βερίκοκα με τιμή από 1,5 ευρώ ξεκίνησαν τα επιτραπέζια αλλά στη συνέχεια έπεσαν στα 60 λεπτά

Εκτύπωση
berykoka27.6.2018
Από 0,20 έως 0,50 ευρώ ανά κιλό πωλήθηκαν τα βερίκοκα Τυρίνθου στην Χαλκιδική, ενώ οι άλλες όψιμες επιτραπέζιες ποικιλίες αν και ξεκίνησαν καλά 1 με 1,5 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έπεσαν στα 0,80 έως 0,60 ευρώ. Τα βερίκοκα Μπεμπέκου πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σύμφωνα με τους παραγωγούς οι οποίες κυμάνθηκαν σταθερά καθ’ όλη την διάρκεια της συγκομιδής, για τα κομποστοποίησης στα 0,27-0,30 ευρώ ανά κιλό ενώ για πούλπα στα 0,13 ευρώ ανά κιλό.

Το ύψος της παραγωγής ήταν ικανοποιητικό σε όλη την Ελλάδα, ενώ πρόβλημα ήταν η υποβαθμισμένη ποιότητα λόγω βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά τις εξαγωγές, που βρίσκονται προς το τέλος τους, φέτος κινήθηκαν ανοδικά και αναμένεται να φτάσουν τους 20.000 τόνους, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas.

Και προσθέτει: «Υπήρξαν κάποια προβλήματα στην τιμή παραγωγού κυρίως για τις πρώιμες ποικιλίες. Η χρονιά ήταν σχετικά καλή με μία παραγωγή που παρόλο της πτώσης των τιμών, οι αγρότες είχαν παρόμοιο με το περσινό εισόδημα, το οποίο βέβαια ήταν χαμηλό. Ελάχιστα και αμελητέα ήταν τα προβλήματα με την παραγωγή καρπών χαμηλής ποιότητας, καθώς οι εξαγωγές γίνονται σε τέτοιες ποσότητες που πάντα υπάρχει αρκετή ποσότητα καλής ποιότητας βερίκοκων».

Κορινθία
«Η παραγωγή φέτος στα βερίκοκα ήταν πολύ καλή όπως και η τιμή, η οποία ξεκίνησε από τα 0,13 ευρώ ανά κιλό για όσα πηγαίνουν για χυμό και στα 0,30 ευρώ ανά κιλό για αυτά που κατευθύνονταν για την κονσερβοποιία», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας κ. Χρήστος Βαρδάκας, ενώ πρόσθεσε, «Οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος της συγκομιδής η οποία για εμάς, εδώ στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας τελείωσε εχθές.

Στην περιοχή μας δεν παρατηρήθηκαν κααστροφές απο βροχές και χαλάζια, εκτός απο μια βροχόπτωση η οποία μείωσε λίγο την ποιότητα τις τελευτέες ημέρες της συγκομιδής. Η διάθεση του προϊόντος ήταν αρκετά εύκολη, καθώς ο συνεταιρισμός διαθέτει τα βερίκοκα σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που κάνουν κομποστοποίηση».

Αργολίδα
Ο κ. Φάκλαρης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχετικά με την φετινή παραγωγή βερίκοκων, ανέφερε:

«Η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από 1 μήνα για τις πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν καλά, και κοντά στο 1,5 ευρώ για τις ποικιλίες Watercot, Τυρίνθου, Aurora κ.α., τα οποία όμως πωλήθηκαν σε αυτές τις τιμές σε μικρές ποσότητες, και στη συνέχεια έπεσαν στα 0,80 λεπτά όπου έφυγαν και οι μεγαλύτερες ποσότητες.

Στη συνέχεια η συγκομιδή έκλεισε άσχημα με τα βερίκοκα Μπεμπέκου, όπου τα βερίκοκα για κομπόστα έκλεισαν στα 0,28 ευρώ ανά κιλό ενώ αυτά που προορίζονταν για πουρέ ή μαρμελάδα έκλεισαν στην εξευτελιστική τιμή των 0,13 ευρώ ανά κιλό.

Το κόστος παραγωγής και συγκομιδής κυμαίνεται στα 0,22-0,25 λεπτά ανά κιλό, γεγονός που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς στην περιοχή. Λόγω των βροχοπτώσεων στην περιοχή κατά την συγκομιδή η ποιότητα των βερίκοκων υποβαθμίστηκε και οι μεγαλύτερες ποσότητες πωλήθηκαν για πούλπα.

Τα προβλήματα από εχθρούς της καλλιέργειας, όπως οι προσβολές από τη Μύγα της Μεσογείου ήταν μεμονωμένες για τους παραγωγούς που δεν πρόσεξαν τις καλλιέργειες τους».

Γιαννιτσά
Σε προσωπική του επικοινωνία ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκύδρας κ. Κυραλίδη Τάσου δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «Η παραγωγή για τα βερίκοκα Μπεμπέκου ήταν λιγοστή, λόγω μειωμένης καρπόδεσης, η οποία κτα πάσα πιθανότητα οφείλεται στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Οι τιμές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και δεν ξεπέρασαν σε καμία περίπτωση τα 0,35 ευρώ ανά κιλό, ενώ κατα μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 0,27 λεπτά ανα κιλό.

Τα επιτραπέζια βερίκοκα, τα παλαιότερα χρόνια έπιαναν τιμές κοντά στο 1 με 1,5 ευρώ ανά κιλό, αλλά φέτος οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες, και κυμάνθηκαν στα 0,6 με 0,8 ευρώ ανά κιλό».

Χαλκιδική
Από την πλευρά του ο κ. ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, από την Πορταριά της Χαλκιδικής, ιδιοκτήτης φυτείας µε 150 στρέµµατα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο, «Στο σύνολό της η παραγωγή βερίκοκων φέτος ήταν ικανοποιητική, ωστόσο λόγω των χαλαζοπτώσεων που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Χαλκιδικής, τόσο πριν το Πάσχα όσο και λίγες ημέρες πρίν την συγκομιδή, υποβάθμισαν την ποιότητα των βερίκοκων, τα οποία πωλήθηκαν σε χαμηλές τιμές.

Τα πρώιμα επιτραπέζια που στην περιοχή είναι κυρίως τα Τυρίνθου, ξεκίνησαν αλλά και παρέμειναν σε τιμές κοντά στα 0,50 ευρώ ανά κιλό. Πολλοί λόγω της χαμηλής ποιότητας πήραν τιμές κοντά στα 0,20 ευρώ ανά κιλό και αναγκάστηκαν να μην τα μαζέψουν καθόλου.

Τα Μπεμπέκου, έπιασαν τιμές κοντά στα 0,30 ευρώ ανά κιλο, αυτά που έφυγαν για κομπόστα, ενώ 35 λεπτά έφτασε η τιμή των λιγοστών βερίκοκων που πωλήθηκαν σε εξαγωγείς.

Μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς παραμένει η αποπληρωμή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, φανταστείτε ότι το νωρίτερο θα πληρωθούμε τον Αύγουστο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις παραγωγών που πληρώνονται τα Χριστούγεννα. Επιπλέον μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι και το υψηλό κόστος άρδευσης. Αυτό συμβαίνει λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού, το οποίο αντλείται από τα 400 μέτρα».

Πηγή: agrotypos.gr
Έχουμε 151 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 13827613
fbe

london produce
 

fruit logo en