Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Δραματική μείωση της παραγωγής πορτοκαλιών στην Άρτα

Εκτύπωση
orange-treeΣε ποσοστό 47% περίπου εκτιμάται ότι θα ανέλθει η μείωση της φετινής παραγωγής πορτοκαλιών (2010-2011) σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αντληθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας τα οποία και επικαλείται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος σε έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση των (ανεξάρτητων) βουλευτών της Δημοκρατική Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.
Όπως ειδικότερα σημειώνεται η φετινή παραγωγή θα ανέλθει στους 80.000 τόνους έναντι 170.000 τόνων παραγωγής πέρυσι και η μείωση οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της διαφοροποίησης των ανθέων και της καρπόδεσης της καλλιέργειας πορτοκαλιών.

Αντίστοιχα μειωμένες παρουσιάζονται και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές, οι οποίες μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2011 είναι 10.000 τόνοι έναντι 52.000 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τιμές του παραγωγού βρίσκονται, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και είναι για εσωτερική κατανάλωση στα 0,20 ευρώ το κιλό και στα 0,15 ευρώ το κιλό για εξαγωγή.

Η πολιτική στον τομέα φρούτων και λαχανικών ασκείται μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών των μελών τους.

"Είναι γι΄ αυτό σκόπιμη η δραστηριοποίηση όλων των παραγωγών, μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, που βασικός στόχος τους είναι η επίτευξη καλύτερων τιμών του προϊόντος, διατήρηση των παραδοσιακών αγορών, άνοιγμα νέων αγορών κλπ", αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Κουτσούκος και υπενθυμίζει ότι "οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα, μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις για τις οποίες ενισχύονται σε ποσοστό 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Έχουμε 737 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 11477160
fbe

london produce
 

fruit logo en