Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ για αυξήσεις ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων και το 2011

Εκτύπωση
4.3.2011
Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2011 σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξουν τιμές - ρεκόρ για τους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας, για το καλλιεργητικό έτος που ξεκινά με τις σοδειές του 2011 και ότι ο πληθωρισμός τροφίμων θα κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν οι χονδρικές τιμές θα περάσουν στους καταναλωτές...

Η προειδοποίηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού και για τους κινδύνους αναταραχών σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ κ. Τζόζεφ Γκλάουμπερ, ανέφερε στη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση του αγροτικού - επιχειρηματικού κόσμου, που έγινε στην Ουάσιγκτον, ότι παρά την αύξηση των καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας, στα σιτηρά και τους ελαιόσπορους αναμένεται ότι θα είναι «σφιχτή» η αγορά και το 2011-2012, λόγω των ισχυρών εξαγωγών και της ζήτησης βιοκαυσίμων.

Ενώ αυξάνεται η ανησυχία για το ράλι ανόδου των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν καταγράφοντας νέο ρεκόρ το Φεβρουάριο για όγδοο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ οι τιμές των ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο, για να ανέλθουν στις 236 μονάδες σε ένα δείκτη που εισήγαγε ο FAO, φθάνοντας το Φεβρουάριο "στο ανώτερο επίπεδο τιμών από το 1990", τη χρονιά που ο FAO εισήγαγε τη μέτρηση ανά μήνα των τιμών βασικών ειδών διατροφής.
Έχουμε 633 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 11476238
fbe

london produce
 

fruit logo en