Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Ομιλία Αυγενάκη για ενιαίο μητρώο εμπόρων

Εκτύπωση

avgenakis31.3.2011
Σημαντική παρέμβαση του Βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Λευτέρη Αυγενάκη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών»

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής όπου συζητήθηκε το παραπάνω νομοσχέδιο που αφορά άμεσα τον κλάδο μας, ο μοναδικός βουλευτής που εξέφρασε με παρρησία τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ήταν ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκης.

Συγκεκριμένα κατά την ομιλία του :

Α) επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης περισσότερων μέτρων για την πάταξη του παραεμπορίου το οποίο δεν γίνεται από τις Λαχαναγορές.

Β) κατέστησε σαφές ότι οι έμποροι των Λαχαναγορών ούτε απατεώνες είναι, ούτε ευκαιριακοί έμποροι και ζήτησε να εξαιρεθούν από την διαδικασία καταβολής εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή στο μητρώο.

Σε αυτό το θέμα πήρε την δέσμευση της υφυπουργού ότι οι έμποροι των Λαχαναγορών θα εξαιρεθούν.

Γ) Επεσήμανε ότι για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο θα πρέπει απαραίτητα να έχει άδεια λειτουργίας καταστήματος πώλησης αγροτικών προϊόντων.


Αναλυτικά..

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙ΄

______________________________________________________________________

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

«Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών ΚΑΙ άλλες διατάξεις»

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ:

(…)

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως Δημοκρατική Συμμαχία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι βεβαίως και συμφωνούμε με την προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, αλλά και την εξασφάλιση όλων των συναλλαγών και τη διάθεση των προϊόντων τους.

Όμως, υποστηρίζουμε και την ομαλή λειτουργία της αγοράς και των εμπόρων γεωργικών προϊόντων, αλλά και την εφαρμογή επαρκών ελέγχων για την πάταξη του παραεμπορίου που λειτουργεί εις βάρος τόσο των εμπόρων όσο και των παραγωγών. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου σε καμμία μα σε καμμία περίπτωση δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς δεν προσθέτουν ουσιαστικές διασφαλίσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των εμπόρων γεωργικών προϊόντων.

Παρεμβαίνετε, κύριε Υπουργέ, στην αγορά λειτουργώντας απαξιωτικά για τους μεν και χαϊδεύετε τους δε, δηλαδή τους παραγωγούς, χωρίς να τους προσφέρετε επί της ουσίας τίποτα. Παρόλο που οι ρυθμίσεις –υποτίθεται- εστιάζουν στην προστασία των παραγωγών και ρυθμίζουν τις συναλλαγές με τους εμπόρους, υπάρχουν βασικά σημεία των συγκεκριμένων διατάξεων που πρέπει να επανεξεταστούν.

Λαϊκίζετε αφάνταστα, κύριε Υπουργέ. Πουλάτε προστασία –υποτίθεται- στους παραγωγούς και τελειώνετε τον κλάδο των εμπόρων.

Όπως γνωρίζουμε το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμη μητρώου, του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων. Ορίζει ως έμπορο γεωργικών προϊόντων τον κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που αγοράζει ή διαμεσολαβεί στην αγορά εγχώριων παραγόμενων γεωργικών προϊόντων από γεωργούς εγγεγραμμένους στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή από συλλογικά όργανά τους με σκοπό την πώληση, τη μεταπώληση, τη μεταποίηση και τη διάθεσή τους άμεσα ή έμμεσα στην εγχώρια ή στην αλλοδαπή κατανάλωση.

Με την αρχική καταχώρηση του υπόχρεου στο μητρώο η υπηρεσία πληροφορικής του Υπουργείου θα χορηγεί, όπως λέτε, αυτομάτως σε αυτόν έναν αριθμό μητρώου εμπόρων γεωργικών προϊόντων. Ο αριθμός μητρώου αναφέρεται ότι θα χορηγείται κατά χρονολογική σειρά καταχώρησης, θα είναι μοναδικός κ.λπ.

Διαμορφώνονται, όμως κύριε Υπουργέ, μια σειρά από ερωτήματα. Πρώτα απ’ όλα πώς θα εξασφαλιστεί ότι ο παραγωγός και ο έμπορος θα απολαύσει μια σωστή μέρα, πατάσσοντας στην πραγματικότητα το παραεμπόριο; Αγνοείτε, δηλαδή, ουσιαστικά προβλήματα της αγοράς. Πώς θα εξασφαλιστεί ότι όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ενιαίο μητρώο, θα πάψουν να εμπορεύονται γεωργικά προϊόντα; Πολύ απλά δεν θα εξασφαλιστεί. Και αυτό διότι δημιουργείται ένα νέο μητρώο για το μητρώο, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές διασφαλίσεις ελέγχου.

Το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, κατά τη γνώμη μας δεν είναι η απουσία ενός ενιαίου μητρώου, διότι μητρώα εμπόρων ήδη υπάρχουν και λειτουργούν, όπως λειτουργούν. Το πρόβλημα είναι το παραεμπόριο και οι ελλειμματικοί έλεγχοι στη λειτουργία της αγοράς. Διότι, εάν υπήρχαν αποτελεσματικοί έλεγχοι, δεν θα ήταν απαραίτητη η εγγραφή των εμπόρων σε ένα νέο μητρώο, εκτός αυτών που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και πληρώνουν γι’ αυτό. Το νομοσχέδιο προβλέπει βεβαίως την εγγραφή στο νέο ενιαίο μητρώο όλων των εμπόρων γεωργικών προϊόντων.

Το ερώτημα, όμως, που παραμένει ανοιχτό είναι το τι θα γίνει με όσους δεν γραφτούν στο ενιαίο μητρώο. Θα διώκονται; Θα τιμωρούνται; Με ποια μέσα θα διασφαλιστεί, κύριε Υπουργέ, ότι θα πατάξετε επιτέλους το παραεμπόριο; Μένει λοιπόν, εντελώς μετέωρο το με ποιο τρόπο θα προστατεύονται οι έχοντες άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι εγγεγραμμένοι στο ενιαίο μητρώο.

Φορείς της αγοράς ερωτούν, επίσης, εάν για παράδειγμα οι λαϊκές αγορές θα μπουν στη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών και εγγραφής στο νέο μητρώο; Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ερώτημα του τι θα γίνει με το λιανικό εμπόριο ή το χονδρεμπόριο.

Για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που εμπορεύονται φρούτα και λαχανικά θα εγγραφούν στο μητρώο; Θα συνεχίσουν να μπορούν να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς ή θα υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνο από όσους είναι εγγεγραμμένοι στο ενιαίο μητρώο και από πού θα ελέγχονται; Ακόμη και ο μανάβης της γειτονιάς, θα συνεχίσει να μπορεί να αγοράζει απευθείας από τον παραγωγό ή θα πρέπει και αυτός να εγγραφεί καταθέτοντας μάλιστα και εγγυητική επιστολή, όπως προβλέπεται;

Ειδικά για την πρόβλεψη κατάθεσης εγγυητικής επιστολής βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 2, που κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι θεωρείται από την πλειονότητα των εμπόρων ως παράλογη, ενώ προκαταλαμβάνει ότι οι ίδιοι είναι αρκετά πιθανό να εξαπατήσουν τους παραγωγούς.

Βεβαίως, κάθε νομοθετική ρύθμιση οφείλει να λειτουργεί προστατευτικά αλλά και αποτρεπτικά. Αυτό, όμως, είναι κάτι άλλο από το να αφήνουμε να εννοηθεί ότι οι έμποροι είναι κακόβουλοι και εν δυνάμει απατεώνες. Αντίστοιχα, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να επιβάλλεται με νομοθετική ρύθμιση ο τρόπος των εμπορικών συναλλαγών.

Επιπλέον, υπογραμμίζω ότι σε περίοδο κρίσης και οικονομικής στενότητας δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στους μικρομεσαίους επαγγελματίες να καταθέτουν εγγυητικές επιστολές τέτοιου ύψους, όταν αρκετοί από αυτούς έχουν δάνεια που τρέχουν, ενώ πρόσφατα πλήρωσαν και την περαίωση.

Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη επιβαρύνει υπερβολικά τους εμπόρους, οι οποίοι -όπως γνωρίζετε- πληρώνονται με επιταγές έως και ενός χρόνου.

 

Σημειώνω, μάλιστα, ότι ορισμένοι δεν έχουν χρήματα ούτε για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, με όλους αυτούς, που δεν μπορούν να πάρουν εγγυητική επιστολή; Θα κλείσουν; Γιατί είναι βέβαιο ότι αρκετοί μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ώστε είναι αρκετά πιθανό να μην μπορούν να συνεχίσουν για την οικονομική τους επιβίωση κι ας υπάρχει ο κίνδυνος των αυστηρών διοικητικών κυρώσεων. Άλλωστε, κυρώσεις προβλέπονται έτσι κι αλλιώς και σήμερα για τη μη πλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εμπόρων έναντι των παραγωγών.

Επομένως, βρίσκω λογικό ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει σοβαρή διαφωνία από φορείς της αγοράς λόγω της πραγματικής αδυναμίας αρκετών επαγγελματιών να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη επιταγή του νομοσχέδιου, κάτι για το οποίο διαβεβαιώνει τόσο ο Σύλλογος Εμπόρων Λαχαναγοράς του νομού Ηρακλείου, όσο και αρκετοί άλλοι σύλλογοι και ομοσπονδίες εμπόρων  σχεδόν από όλη τη χώρα, που έχω επικοινωνήσει το τελευταίο διάστημα μαζί τους, πριν έρθω εδώ στο Βήμα να μιλήσω.

Κλείνοντας, ως Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζουμε ότι όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να δείτε πολύ σοβαρά. Η προώθηση των συγκεκριμένων διατάξεων δεν λύνει κανένα πραγματικό πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς. Αφήνει σημαντικά κενά, ενώ δημιουργεί επιφανειακές και όχι ουσιαστικές εξασφαλίσεις στους παραγωγούς.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι υποστηρίζουμε την αποτελεσματική προστασία των παραγωγών με διατάξεις που πραγματικά θα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και θα προστατεύουν τους επαγγελματίες, γι’ αυτό και τασσόμαστε κατά των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Κλείνοντας, σας προκαλούμε, κύριε Υπουργέ, να λειτουργήσετε θαρραλέα και να αποσύρετε, έστω και αυτήν την ώρα, το σχέδιο νόμου, το οποίο συζητούμε.

Εμείς ως Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζουμε και προτάσσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς μισόλογα και ψιθύρους. Λέμε, όμως, «όχι» σε νομοθετήματα λαϊκίστικα, που απλώς «χαϊδεύουν», χωρίς ουσιαστικά να λύνουν προβλήματα.

Ευχαριστώ».

Έχουμε 185 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 8351678
fbe

london produce
 

fruit logo en