Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Συμφέρον των αγροτών το Μητρώο Εμπόρων

Εκτύπωση
mpatzeli«Το Μητρώο Εμπόρων συμπληρώνει το σχεδιασμό για την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και την εποπτεία της αγοράς, καθώς και τον έλεγχο της διακύμανσης των τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Είναι ένας νόμος συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία και η εφαρμογή του θα συμβάλει σημαντικά στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τον τρόπο διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ μετά το 2013 και της εφαρμογής της στην Ελλάδα» τόνισε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις».


Η κ. Μπατζελή, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το Μητρώο Εμπόρων πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους έμπορους και μεσάζοντες του διατροφικού εφοδιαστικού κλάδου και των εισροών, αλλά και τους αγρότες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και τους ετεροεπαγγελματίες ή τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μια εφαρμογή μόνο στους κατά κύριο επαγγελματίες αγρότες θα δημιουργούσε στρεβλώσεις στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, διότι οι έμποροι θα αναζητούσαν πρώτα τα προϊόντα των ετεροεπαγγελματιών.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί οι ποινές από τη μη εφαρμογή του Μητρώου να επιβαρύνουν αγρότες με την εξαίρεσή τους από τη μη επιστροφή του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και ΦΠΑ.

Τέλος, εάν η εγγυητική επιστολή, η οποία κατατίθενται εκ μέρους των εμπόρων και των μεσαζόντων, εφόσον δεν επιλέγει την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να διαχειριστεί με τρόπο ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να πληρωθούν σε περίπτωση υπερημερίας, καθυστέρησης της πληρωμής των συμβολαίων από τους εμπόρους. Θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο Νόμος 1409/83, όπου αναφέρονται οι ποινικές διώξεις και η αυτεπάγγελτη δίωξη σε εμπόρους, οι οποίοι είναι υπερήμεροι ή δεν υλοποιούν τους όρους των συμβολαίων.

Ενώ επίσης, μεταξύ των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εγγραφή των εμπόρων στο Μητρώο, θα πρέπει να είναι και η κατάθεση των συμβολαίων, τα οποία συνάπτουν με τους παραγωγούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, όχι μόνο της πληρωμής των παραγωγών, αλλά και η εξέλιξη των τιμών σε όλη τη διαδικασία από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Κλείνοντας, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ΥΠΑΑΤ κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά και στην Ολομέλεια, έκανε δεκτές πολλές τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν εκ μέρος των βουλευτών.

Έχουμε 220 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 8351706
fbe

london produce
 

fruit logo en