Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


Μείωση εισαγωγών – αύξηση εξαγωγών

Εκτύπωση
frouta-laxanika-222.6.2011
Λιγότερα ξένα προϊόντα «μπήκαν» στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, με τη χώρα μας να είναι η μοναδική μεταξύ των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, που είδε τις εισαγωγές της να μειώνονται και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό, που ανήλθε στο 22%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αυξήθηκαν -μέσο όρο - κατά 20,8%, βάσει στοιχείων, που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, κατόπιν επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων της Eurostat. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αυξήθηκαν στο τρίμηνο με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από το μέσο κοινοτικό όρο. Συγκεκριμένα, διευρύνθηκαν κατά 33% - έναντι 20,2% συνολικά για τις ευρωπαϊκές - ενώ μόνο σε έξι χώρες (Βουλγαρία, Εσθονία, Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία και Ρουμανία) σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση από αυτήν της Ελλάδας.

Οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται γενικά κόντρα στην πτωτική τάση των μακροοικονομικών δεικτών της Ελλάδας, καθώς παρέμειναν στο πρώτο τρίμηνο "το μοναδικό μακροοικονομικό μέγεθος, που καταγράφει σταθερά θετική πορεία", όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές «προβάλουν ως το μικρό θαύμα της ελληνικής οικονομίας σήμερα», ενώ σταδιακά διαμορφώνεται το νέο οικονομικό μοντέλο «Παράγω και εξάγω». Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, πραγματικά υγιής ανάπτυξη υπάρχει μόνον όταν το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμούς, που συμβαδίζουν με τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών απαιτείται πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για γενναίες αποφάσεις με στόχο τη μείωση του κράτους και την περιστολή των δαπανών. Ζητούμε επίσης άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, περιστολή φοροδιαφυγής, εξάλειψη γραφειοκρατίας και εξορθολογισμό φορολογίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
Έχουμε 177 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 6795719
fbe

london produce
 

fruit logo en