Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση


ΕΚΕ: Απελπιστική η κατάσταση για τους παραγωγούς ροδακίνου

Εκτύπωση
rodakina-219.11.2014
"Απελπιστική" θα είναι από το 2015 η κατάσταση για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου της Μακεδονίας αν συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά το ρωσικό εμπάργκο στα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα κοινοτικής προέλευσης, όπως επισήμανε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία του 18ου πανελλήνιου συνεδρίου logistics.

Υποστήριξε ότι φέτος το πρόβλημα των παραγωγών νωπού επιτραπέζιου ροδάκινου δεν ήταν τόσο το εμπάργκο, όσο η δύσκολη κατάσταση σε Ρωσία και Ουκρανία, συνεπεία της υποτίμησης του ρουβλιού και της έντασης [στην Κριμαία].

"Όταν το εμπάργκο βγήκε στον αέρα, στις 7 Αυγούστου, είχε ήδη διατεθεί, έστω σε κακή τιμή, το 80% της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου. Στην πραγματικότητα, το ρωσικό εμπάργκο έδωσε τη δυνατότητα να επιταχυνθούν τα μέτρα (π.χ., κοινωνικής διάθεσης των αδιάθετων ποσοτήτων) και η οικονομική ενίσχυση της ΕΕ προς τους παραγωγούς (σ.σ. που είχαν πληγεί από τι κακές τιμές)" επισήμανε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι αν το εμπάργκο συνεχιστεί και το 2015, τότε πράγματι η ζημία θα είναι απελπιστική τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου (του οποίου η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 250.000 τόνους, μαζί με τα νεκταρίνια), όσο και για τα επαγγέλματα-"δορυφόρους" της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Ανεπηρέαστες από το εμπάργκο παραμένουν οι κονσερβοποιίες και οι χυμοποιίες, καθώς και οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κονσέρβας και χυμών (η συνολική παραγωγή του οποίου ανέρχεται σε 450.000 τόνους). Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν επηρεάζονται από τις ρωσικές κυρώσεις.

Κατά τον κ. Αποστόλου, αν υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, "η αγωνία για τη νέα χρονιά δεν θα είναι τόσο για τις ελληνικές κομπόστες", οι εξαγωγές των οποίων προς τη Ρωσία μειώθηκαν από 20.000-25.000 τόνους σε 7.000 τόνους μετά το 2008, λόγω των απεργιών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της εισόδου των Κινέζων στη ρωσική αγορά (οι οποίοι έφτασαν να εξάγουν 15.000 τόνους από ...μηδέν τόνους). Μεγαλύτερος φόβος θα υπάρχει για τους χυμούς, καθώς το 1/3 του χυμού ροδάκινου απορροφάται σήμερα στην αγορά της Ρωσίας.

Πηγή: paseges.gr

Έχουμε 246 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επισκέψεις : 11731031
fbe

london produce
 

fruit logo en